26 octombrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia Chinei in accelerare in trimestrul III

Datele publicate recent de Institutul de Statistica de la Beijing indica accelerarea ritmului anual de crestere din China (a doua economie a lumii, cu un PIB nominal de 14.5 trilioane USD) de la 3.2% an/an in T2 la 4.9% an/an in T3 (cea mai buna evolutie din T4 2019), aspect reflectat in graficul de mai jos.

Se evidentiaza cresterea inregistrata la nivelul sectorului secundar: accelerare de la 4.4% an/an in T2 la 5.8% an/an in T3 (maximul din T1 2019), determinata de redinamizarea comertului international si de mix-ul intern relaxat de politici economice.

Totodata, serviciile au accelerat de la 1.9% an/an in T2 la 4.3% an/an in T3, evolutie sustinuta de controlul pandemiei si mix-ului relaxat de politici economice. 

Valoarea adaugata bruta in sectorul primar a accelerat de la 3.3% in T2 la 3.9% in T3 (cel mai bun ritm din T4 2017).

Astfel, la noua luni din 2020 PIB-ul Chinei a crescut cu 0.7% an/an, ajustarea din T1 (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent) fiind contrabalansata de masurile implementate pentru contracararea crizei sanitare si de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.

Sectorul primar a urcat cu 3.8% an/an, industria a crescut cu 1.2% an/an, iar serviciile au stagnat an/an in perioada ianuarie-septembrie.

Din perspectiva cererii agregate se evidentiaza avansul investitiilor productive cu 0.8% an/an, sustinut de majorarea investitiilor publice si de accelerarea creditarii. Aceasta evolutie a fot determinata de cresterea investitiilor in sectorul primar (cu 14.5% an/an) si sectorul tertiar (cu 2.3% an/an).

La polul opus investitiile in sectorul secundar s-au ajustat cu 3.4% an/an la noua luni din 2020, pe fondul provocarilor din sfera comertului international in contextul incidentei pandemiei, un soc fara precedent in ultimul secol.Graficul 1. Evolutia PIB-ului in China (%, an/an)

Evolutia PIB-ului in China (procente, an per an) reprezentat in grafic

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).