16 iunie 2020

Economia Moldovei in accelerare prin investitii in T1 2020

Datele publicate de Biroul National de Statistica (BNS) de la Chisinau pe 15 iunie indica accelerarea dinamicii anuale a PIB in perioada ianuarie-martie 2020 prin intermediul investitiilor productive, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de potentialul ridicat de dezvoltare.

Astfel, conform BNS economia Republicii Moldova a crescut cu un ritm trimestrial de 0.5% in T1, dupa ajustarea cu 1.2% din T4 2019.

Dinamica anuala a PIB a accelerat de la 0.2% in T4 2019 la 0.9% in T1 2020.

Cererea interna a avut o contributie de 5.4 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T1, evidentiindu-se accelerarea investitiilor productive la 9.3% (de la 3.3% in T4 2019), evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de potentialul ridicat de dezvoltare pe termen mediu.

Totodata, variatia stocurilor a avut o contributie de 4.9 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T1 2020.

Pe de alta parte, consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) s-a ajustat cu 1.8% an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica la nivelul pietei fortei de munca si ratei de economisire.

De asemenea, consumul public a scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 0.4% an/an.

Pe de alta parte, exportul net a avut o contributie de -4.5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T1, pe fondul scaderii exporturilor cu 7.8% an/an si majorarii importurilor cu 2.3% an/an.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza majorarea constructiilor cu 8.6% an/an in T1, determinata de proiectele de dezvoltare in derulare si de nivelul redus al costurilor reale de finantare.

De asemenea, ramura IT&C a consemnat un avans de 5.9% an/an in primele trei luni din 2020, data fiind cresterea interesului companiilor pentru digitalizarea proceselor in contextul incidentei pandemiei.

Totodata, sectoarele primar si financiar au inregistrat ritmuri anuale de crestere de 2.3%, respectiv 2.6% in perioada ianuarie-martie 2020.

Nu in ultimul rand, componenta ciclica comert cu ridicata si amanuntul, intretinere si reparare auto-moto, transport si depozitare si HORECA a consemnat un avans de 1.7% an/an.

Pe de alta parte, industria s-a ajustat cu 1.7% an/an in T1 2020.

Prognozele publicate de Fondul Monetar International (FMI) in aprilie indica perspectiva ajustarii PIB-ului Moldovei cu 3% an/an in 2020, o redinamizare la 4.1% an/an fiind previzionata pentru 2021.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului Republicii Moldova (%, an/an)
Evolutia PIB-ului Republicii Moldova (%, an/an)
 
Sursa: Biroul National de Statistica (BNS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).