19 februarie 2018

Economia mondiala a accelerat in ianuarie

Economia mondiala a accelerat in debutul anului curent, pe fondul continuarii ciclului investitional post-criza si Revolutiei Digitale, intr-un context caracterizat prin nivelul redus (accesibil) al ratelor reale de dobanda.

Astfel, conform indicatorului PMI Compozit calculat de JP Morgan si Markit Economics economia mondiala a crescut in ianuarie cu cel mai bun ritm din martie 2015. Majorarea comenzilor noi si consolidarea din piata fortei de munca indica perspective de evolutie la un ritm peste potential pentru economia mondiala pe termen scurt.

Din perspectiva regionala se evidentiaza ritmul de crestere din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei): indicatorul PMI Compozit a urcat cu 0.7 puncte luna/luna la 58.8 puncte in ianuarie, nivelul maxim din iunie 2006.

La accelerarea economiei mondiale in ianuarie a contribuit indeosebi ameliorarea din sfera sectorului de servicii: indicatorul PMI din aceasta ramura a urcat cu un ritm lunar de 0.3 puncte la 54.1 puncte (cel mai ridicat nivel din august 2015), date fiind ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si intensificarea Revolutiei Digitale.

Analiza pe componente indica cresterea comenzilor noi (cu 0.6 puncte luna/luna la 55 puncte) si consolidarea componentei locuri de munca, ceea ce exprima perspective pozitive pentru dinamica sectorului tertiar (cu cea mai importanta contributie la formarea PIB in plan global).

De asemenea, industria prelucratoare a continuat sa creasca in ianuarie: indicatorul PMI la 54.4 puncte, in atenuare de la 54.5 puncte in decembrie (cel mai ridicat nivel din ultimii ani).

Analiza pe componente scoate in evidenta decelerarea comenzilor noi (componenta in ajustare cu 0.5 puncte la 55.4 puncte), ceea ce confirma faza de maturitate a ciclului investitional post-criza din industrie.

In scenariul macroeconomic central revizuit recent expertii Fondului Monetar International previzioneaza accelerarea dinamicii anuale a economiei mondiale de la 3.7% in 2017 la 3.9% in 2018. Conform acestui scenariu ritmul de crestere din tarile dezvoltate s-ar putea consolida la 2.3% (cel mai ridicat din 2010), iar grupul statelor emergente si in dezvoltare va accelera la 4.9% (cea mai buna dinamica din 2013) in 2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).