04 septembrie 2020

Economia mondiala a accelerat in luna august

Statisticile publicate de Markit Economics la inceputul lunii septembrie indica cresterea economiei mondiale pentru a doua luna la rand in august, cu un ritm in accelerare (cea mai buna evolutie din martie 2019).

Datele confirma scenariul relansarii in V pentru economia mondiala si intrarea in ciclul post-pandemie, perspectiva sustinuta de eliminarea restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare.

La nivelul industriei prelucratoare indicatorul PMI a crescut cu 1.2 puncte luna/luna la 51.8 puncte in august (maximul din octombrie 2018), evidentiindu-se majorarea comenzilor noi si productiei, determinata de redinamizarea comertului international.

Cu toate acestea, companiile din industria prelucratoare au continuat sa diminueze locurile de munca in august, pe fondul masurilor de eficientizare in implementare dupa deteriorarea semnificativa a performantei financiare in prima jumatate a anului curent.

Totodata, sectorul serviciilor (cel mai afectat de incidenta pandemiei) a crescut pentru a doua luna la rand in august, conform indicatorului PMI: avans cu un ritm lunar de 1.3 puncte la 51.9 puncte (maximul din ianuarie).

Accelerarea comenzilor noi si redinamizarea componentei locuri de munca confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si pozitionarea la inceputul ciclului post-pandemie. 

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a urcat cu 1.4 puncte luna/luna la 52.4 puncte in august, maximul din martie 2019.

Cele mai bune evolutii au fost inregistrate de ramurile servicii financiare, bunuri de consum si bunuri intermediare in luna august.

Din perspectiva analizei pe tari se evidentiaza accelerarea ritmului de crestere in SUA si China (primele doua economii ale lumii).Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala 

Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala exprimat in grafic

Sursa: Markit Economics, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).