10 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia mondiala a continuat sa creasca in noiembrie

Conform datelor publicate de Markit Economics la inceputul lunii decembrie economia mondiala a continuat sa creasca in noiembrie, evolutie puternic influentata de mix-ul relaxat de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.

Cu toate acestea, ritmul de crestere a decelerat, pe fondul persistentei crizei sanitare.

Se evidentiaza accelerarea industriei prelucratoare (motorul economiei mondiale), determinata de redinamizarea comertului international si de mix-ul relaxat de politici economice: indicatorul PMI in crestere cu un ritm lunar de 0.7 puncte la 53.7 puncte (cel mai ridicat nivel de la inceputul anului 2018).

Cresterea componentei bunuri de investitii cu cel mai bun ritm din ultimul deceniu confirma intrarea economiei mondiale intr-un nou ciclu.

Pe de alta parte, sectorul de servicii a decelerat in noiembrie (indicatorul PMI in ajustare cu un ritm lunar de 0.7 puncte la 52.2 puncte), in contextul reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare (indeosebi la nivelul tarilor europene).

Astfel, indicatorul PMI Compozit s-a diminuat cu 0.2 puncte luna/luna la 53.1 puncte in noiembrie.

Cresterea comenzilor noi (pentru a cincea luna la rand), locurilor de munca (pentru a treia luna consecutiv) si componentei perspective pentru urmatoarele 12 luni (la maximul ultimilor sase ani si jumatate) exprima premise favorabile pentru dinamica economiei mondiale in trimestrele urmatoare.

Din perspectiva analizei pe tari se evidentiaza ritmurile de crestere economica din SUA, China, Germania, India, Brazilia si Australia in luna noiembrie.

Conform scenariului macroeconomic central al Fondului Monetar International (FMI) economia mondiala ar putea consemna un avans de 5.2% an/an in 2021, dupa ajustarea estimata la 4.4% an/an in 2020.


Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala (puncte) 

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).