07 august 2020

Economia mondiala a revenit pe crestere in iulie

Conform indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) calculati de JPMorgan si Markit Economics economia mondiala a revenit pe crestere in iulie, dupa ajustarea pe parcursul a cinci luni consecutiv (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica).

Aceasta evolutie a fost determinata de eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si de resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Indicatorul PMI din industria prelucratoare a crescut cu un ritm lunar de 2.4 puncte la 50.3 puncte in iulie, cel mai ridicat nivel din prima jumatate a anului 2019.

Totodata, indicatorul PMI din sectorul de servicii a urcat cu 2.5 puncte luna/luna la 50.5 puncte in iulie, nivelul maxim din luna ianuarie.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a consemnat un avans lunar de trei puncte la 50.8 puncte in iulie, cel mai ridicat nivel din ianuarie.

Se evidentiaza ameliorarea componentelor perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni si comenzi noi, evolutii care exprima premise de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie pe termen scurt.

Analiza pe sectoare evidentiaza cresterea inregistrata la nivelul productiei de bunuri de consum, serviciilor de afaceri, serviciilor financiare si productiei de bunuri intermediare si bunuri de capital luna trecuta.

La polul opus, serviciile la nivel de consumator au scazut pentru a sasea luna la rand in iulie.

Din perspectiva analizei pe tari, cele mai ridicate niveluri ale indicatorului PMI Compozit au fost inregistrate in Australia, Franta, Marea Britanie si SUA. Pe de alta parte, acest indicator s-a situat sub pragul de 50 puncte (ceea ce semnaleaza scadere) in Japonia, India, Brazilia si Kazahstan. 


Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala

Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala

Surse: Markit Economics, Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).