07 octombrie 2015

Economia mondiala: decelerare in 2015, reaccelerare in 2016

Fondul Monetar International (FMI) a publicat editia de toamna a Raportului Macroeconomic Mondial (WEO), cu titlul “Ajustare in contextul nivelului redus al cotatiilor pe pietele de materii prime”.

Entitatea financiara internationala a revizuit in scadere scenariul macroeconomic central pentru economia mondiala pe termen mediu, prin incorporarea evolutiilor nefavorabile recente, determinate de interactiunea presiunilor unor forte contradictorii: transformarile din China; scaderea cotatiilor internationale la titei si alte materii prime; perspectiva majorarii costului de finantare in economia mondiala (in contextul semnalelor de politica monetara din Statele Unite). 

Conform noului scenariu macroeconomic central economia mondiala ar putea creste cu 3.1% an/an in 2015 (cel mai redus ritm din ultimii sase ani), urmand sa reaccelereze in 2016 (3.6% an/an).

Pe de o parte, FMI previzioneaza accelerarea economiilor tarilor dezvoltate (ritmuri de 2% in 2015, respectiv 2.2% in 2016), evolutie sustinuta de politica monetara relaxata, nivelul redus al cotatiilor internationale la titei si ameliorarea conditiilor financiare. Conform acestui scenariu PIB-ul SUA ar putea creste cu 2.6% in 2015 si cu 2.8% in 2016, in timp ce economia Zonei Euro ar putea accelera la 1.5% in 2015 si 1.6% in 2016.

Pe de alta parte, expertii institutiei se asteapta la decelerarea economiilor emergente si in dezvoltare, de la 4.6% an/an in 2014 la 4% an/an in 2015, date fiind scaderea cotatiilor internationale la materii prime, deteriorarea climatului din pietele financiare, tensiunile geopolitice si impactul decelerarii economiei Chinei. Pentru 2016 FMI previzioneaza o reaacelerare a PIB-ului tarilor emergente si in dezvoltare, la 4.5% an/an. In acest scenariu economia Chinei va decelera de la 7.3% in 2014 la 6.8% in 2015, respectiv 6.3% in 2016.

Expertii FMI considera drept factori de risc pentru acest scenariu macroeconomic central:

  1. Persistenta la un nivel redus a cotatiilor internationale la materii prime, cu impact pentru economiile exportatoare (Rusia, Venezuela, Nigeria);
  2. Posibilitatea unei aterizari fortate a economiei Chinei (daca nu se vor identifica raspunsurile adecvate de politica economica la provocarile procesului de tranzitie, de la cererea externa la cea interna);
  3. Persistenta si intensificarea volatilitatii pe pietele financiare, ajustarea abrupta si necontrolata a preturilor activelor, in contextul unor repozitionari bruste ale fluxurilor internationale de capital;
  4. Continuarea tendintei de apreciere a dolarului american, cu impact asupra performantei companiilor indatorate in moneda americana (mai ales in tarile emergente).

Printre recomandarile de politica economica emise in cadrul Raportului FMI se mentioneaza:

-      continuarea politicii monetare relaxate, implementarea instrumentelor macro-prudentiale, utilizarea spatiului fiscal pentru investitii publice si accelerarea reformelor structurale in tarile dezvoltate.

-      diversificarea structurilor economiilor, reforme structurale, politici de curs de schimb adecvate, politici economice axate pe sustinerea cererii agregate si reducerea vulnerabilitatilor in tarile emergente si in dezvoltare.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).