05 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia mondiala in accelerare in luna octombrie

Datele publicate de Markit Economics la inceputul lunii noiembrie indica cresterea economiei mondiale pentru a patra luna consecutiv in octombrie, cu un ritm in accelerare.

Aceasta evolutie a fost sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare, care a contrabalansat intensificarea pandemiei si reintroducerea unor restrictii (in principal in tarile europene).

Astfel, industria prelucratoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a patra luna consecutiv in octombrie (indicatorul PMI in urcare cu un ritm lunar de 0.6 puncte la 53 puncte, maximul din aprilie 2018).

Se evidentiaza accelerarea industriei prelucratoare in tandem in principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China si Zona Euro) luna trecuta, evolutie influentata de redinamizarea comertului international.

De asemenea, sectorul tertiar a continuat sa creasca in octombrie (pentru a patra luna la rand), ritmul accelerand spre maximul din martie 2019 (indicatorul PMI in majorare cu 0.9 puncte luna/luna la 52.9 puncte).

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a urcat cu un ritm lunar de 0.8 puncte la 53.3 puncte in octombrie (cel mai ridicat din august 2018).

Se evidentiaza majorarea comenzilor noi si ameliorarea perspectivelor de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (spre maximul ultimelor 28 luni), factori care exprima continuarea procesului de relansare economica post-pandemie pe termen scurt.

Din perspectiva sectoriala, cresterea serviciilor de afaceri, serviciilor financiare, bunurilor intermediare si bunurilor de capital confirma intrarea intr-un nou ciclu economic.

Analiza pe regiuni evidentiaza accelerarea din SUA si China (primele doua economii ale lumii), India si Australia in octombrie.

Previziunile recente ale Fondului Monetar International (FMI) indica perspectiva scaderii economiei mondiale cu 4.4% an/an in 2020 (in contextul pandemiei si consecintelor acestui soc). Pe de alta parte, PIB-ul mondial ar putea creste cu 5.2% an/an in 2021.


Graficul 1. Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala 

Evolutia indicatorului PMI Compozit din economia mondiala reprezentata in grafic

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).