07 mai 2020

Economia mondiala in scadere pentru a treia luna la rand in aprilie

Datele publicate de Markit Economics la inceputul lunii mai indica scaderea economiei mondiale pentru a treia luna consecutiv in aprilie, evolutie determinata de resimtirea socului indus de pandemie si consecintele acesteia (inclusiv introducerea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare).

Industria prelucratoare a scazut pentru a treia luna la rand in aprilie (cu cel mai sever ritm din martie 2009, conform indicatorului PMI), dat fiind ca socul pandemiei a avut impact puternic nefavorabil pentru dinamica comertului international, cu consecinte la nivelul investitiilor productive.

Cele mai severe ritmuri de declin pentru industria prelucratoare au fost inregistrate in aprilie in Zona Euro, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Cehia, Canada, Mexic, India, Turcia, Indonezia, Vietnam, Malaysia, Filipine, Australia, Brazilia, Columbia, Myanmar si Kazahstan.

La polul opus, industria prelucratoare a crescut in China in aprilie, pe fondul eliminarii restrictiilor dupa depasirea punctului culminant al pandemiei.

De asemenea, sectorul serviciilor s-a diminuat pentru a treia luna consecutiv in aprilie (indicatorul PMI la minime istorice), data fiind ponderea ridicata a acestei ramuri in PIB (in principal la nivelul statelor dezvoltate, cele mai afectate de restrictiile aplicate pentru contracararea pandemiei).

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) s-a diminuat cu 12.7 puncte luna/luna la 26.5 puncte in aprilie (nivel minim istoric).

Componentele productie, comenzi noi, comenzi noi de export, locuri de munca si perspective de evolutie pe termen scurt au atins minime istorice in aprilie, in contextul restrictiilor implementate in marea majoritate a tarilor lumii luna trecuta.

Evolutia favorabila a climatului din pietele financiare internationale si indicatorilor care comensureaza pandemia, precum si relaxarea graduala a restrictiilor in ultima perioada sunt factori care exprima faptul ca economia mondiala a atins varful crizei induse de socul pandemiei in luna aprilie.

Scenariul macroeconomic central actualizat recent de Fondul Monetar International (FMI) exprima perspectiva scaderii economiei mondiale cu un ritm anual de 3% in 2020, urmata de o redinamizare la 5.8% an/an in 2021.

 

Graficul 1. Evolutia indicatorilor PMI din economia mondiala

Evolutia indicatorilor PMI din economia mondiala

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).