28 decembrie 2016

Economia mondiala: retrospectiva 2016, perspectiva 2017

2016 ar putea ramane in istoria economiei mondiale ca un an de tranzitie (in cadrul ciclului economic post-criza), dominat de intensificarea surprizelor populiste si presiunilor protectioniste si acumularea de incertitudini din sfera politicii economice.

Evolutiile macroeconomice recente indica faptul ca in 2016 economia mondiala a inregistrat cea mai slaba performanta din 2009, pe fondul escaladarii populismului si protectionismului, cu impact asupra comertului international si climatului investitional.

Acest aspect este confirmat de evolutia nefavorabila a investitiilor productive in Statele Unite (prima economie a lumii cu o pondere de 25% din PIB-ul global).

In Europa 2016 a fost anul votului pro-Brexit, un soc (simetric cu implicatii asimetrice) contrabalansat de politica monetara relaxata (fara precedent) implementata de Banca Centrala Europeana.

Referendumul britanic poate fi privit ca un test de maturitate pentru integrarea economica europeana, la saptezeci de ani de la ideea lansata de W. Churchill (de Statele Unite ale Europei) si la aproape saizeci de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

In China a continuat procesul de tranzitie de la o economie dependenta de mecanismul exporturi – investitii in industria prelucratoare la o economie a cererii interne. Acest fenomen este sustinut de politica economica relaxata implementata de Administratia de la Beijing, care prezinta si externalitati negative: cresterea semnificativa (spre valori nesustenabile) a gradului de indatorare (volumul obligatiunilor emise de companiile din China a atins 2.5 trilioane de dolari, peste 20% din PIB). 

Pentru tarile emergente 2016 a fost un an al stabilizarii, evolutie influentata si de inflexiunea cotatiilor internationale la materii prime.

In sfera economiei financiare 2016 a fost anul dolarului american. Ciclul monetar post-criza al Rezervei Federale, perceptia privind implementarea unor investitii publice ambitioase (de Administratia Trump) si intensificarea divergentelor de politica monetara (dintre SUA si Zona Euro) pe termen scurt au sustinut aprecierea cursului mediu al dolarului american spre cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

2016 a fost si anul pietelor de actiuni (indicele MSCI Global a crescut cu aproximativ 6%), evolutie determinata de majorarea costului de oportunitate, intr-un context caracterizat prin presiunea excesului de lichiditate si inflexiunea ratelor de dobanda la finantarea pe termen mediu si lung.

2017 se arata a fi un an al rezolvarii ecuatiilor de politica economica, intr-un context caracterizat prin cresterea graduala a costurilor de finantare (pe masura revenirii presiunilor inflationiste).

Consideram ca in 2017 se vor lua decizii importante cu privire la viitorul globalizarii, al relatiilor comerciale, financiare si investitionale dintre marile blocuri economice.

Pentru economia SUA principala provocare pentru 2017 consta in redinamizarea fluxurilor investitionale in economia reala.

De asemenea, interactiunea intre politica FED si politica Administratiei Trump poate deschide calea spre noi paradigme de politica economica.

De cealalta parte a Atlanticului 2017 (an cu Agenda Politica incarcata) ar putea aduce un nou Tratat in Uniunea Europeana.

Pentru tarile emergente si in dezvoltare 2017 se arata ca un an al competitiei in materie de reforme structurale, necesare pentru atragerea de fluxuri internationale de capital, in contextul cresterii costurilor de finantare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).