16 noiembrie 2015

Economia Romaniei a accelerat in trimestrul III

Conform estimarilor preliminare comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) economia Romaniei a accelerat in trimestrul III: ritm trimestrial de crestere de 1.4%, dupa stagnarea din trimestrul II.

Raportat la trimestrul III 2014 PIB-ul Romaniei a crescut cu 3.6%, dinamica in accelerare dupa ritmul de 3.4% consemnat in trimestrul II.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2015 economia interna a consemnat un avans de 3.7% an/an.

Mentionam faptul ca INS va comunica estimarile provizorii (1) privind dinamica componentelor PIB (atat la nivel de cerere agregata, dar si din perspectiva ofertei agregate) pe data de 4 decembrie.

Consideram ca dinamica economiei Romaniei in primele noua luni ale anului a fost determinata, indeosebi, de performanta cererii interne, aspect reflectat de evolutia indicatorilor lunari comunicati de INS (care exprima momentul favorabil din sfera consumului privat si relansarea investitiilor productive): volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul, productia industriala si sectorul de constructii au crescut cu ritmuri de 6.9% an/an, 3% an/an, respectiv 9.9% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2015.

In incheiere subliniem faptul ca evolutia PIB-ului in primele noua luni ale anului a confirmat scenariul macroeconomic central BT, conform caruia economia interna va accelera pe termen scurt si mediu, prin intermediul cererii interne (ritmuri de peste 5% an/an in 2016-2017). Acest scenariu este sustinut de factori precum: majorarea venitului real disponibil al populatiei, nivelul redus al costurilor de finantare, relansarea economica europeana.

PIB-ul Romaniei

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).