13 mai 2016

Economia Romaniei a accelerat la 4.3% an/an in trimestrul I

Conform estimarilor preliminare (“semnal”) comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) ritmul trimestrial de evolutie a PIB a accelerat de la 1.1% in T4 2015 la 1.6% in T1 2016. Este cea mai buna dinamica din T3 2014, momentul intrarii in vigoare a masurilor de scutire de impozit pentru profitul reinvestit.

Raportat la T1 2015 economia Romaniei a crescut cu 4.3% cu T1 2016, cel mai bun ritm de evolutie din ultimele patru trimestre.

Dinamica economiei interne in trimestrul I a fost mai buna comparativ cu estimarile pietei: 1.1% trimestru/trimestru, 3.9% an/an.

Apreciem ca accelerarea economiei interne in primele trei luni ale anului curent a fost determinata de dinamica cererii interne, care a contrabalansat contributia negativa a exportului net.

De altfel, datele lunare comunicate de INS indica accelerarea comertului cu amanuntul (indicator barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) la 19% an/an in T1, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei si relansarii creditului in moneda nationala.

Pe de alta parte, consideram ca investitiile productive au fost influentate de forte contradictorii in T1: accelerarea consumului si relansarea economica europeana vs. unda de volatilitate din pietele internationale si distorsiunile determinate de masuri precum Legea darii in plata.

In incheiere subliniem faptul ca datele INS s-au situat in convergenta cu scenariul macro-econometric central BT. Conform acestui scenariu economia interna ar putea accelera de la 3.8% an/an in 2015 la circa 5% an/an in 2016, sub influenta mix-ului relaxat de politici economice si a relansarii economice din Uniunea Europeana (principalul partener economic).

Acest scenariu va fi revizuit dupa ce INS va publica primele estimari cu privire la dinamica componentelor PIB-ului pe trimestrul I 2016 (pe data de 7 iunie).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).