15 mai 2020

Economia Romaniei a crescut cu 2.4% an/an in T1 2020

Primele estimari (“semnal”) ale Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea economiei interne cu un ritm trimestrial de 0.3% in T1, in decelerare de la 1.2% in T4 2019.

Dinamica an/an a PIB-ului Romaniei s-a temperat de la 4.3% in T4 2019 la 2.4% in T1 2020 (cea mai slaba evolutie din T2 2014), pe fondul incidentei socului pandemiei si consecintelor crizei sanitare (inclusiv restrictiile implementate pentru contracararea raspandirii virusului).

INS va publica primele estimari pentru dinamica componentelor PIB din T1 2020 in iunie.

Apreciem ca avansul economiei interne din T1 a fost determinat de contributia cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Din perspectiva ofertei agregate se evidentiaza cresterea sectorului de constructii cu 32.6% an/an in T1, evolutie care reflecta continuarea fluxurilor investitionale in economie, indeosebi inainte de incidenta pandemiei.

Totodata, comertul cu amanuntul a urcat cu 9.4% an/an la trei luni, confirmandu-se momentul favorabil din sfera consumului privat (principala componenta a PIB) inainte de soc, sustinut de climatul pozitiv din piata fortei de munca (inainte de pandemie) si din piata creditului.

La polul opus, industria a inregistrat o scadere cu 5.9% an/an in T1, determinata de ajustarea ramurii prelucratoare, dat fiind ca socul indus de pandemie are impact negativ asupra fluxurilor comerciale internationale.

De asemenea, contributia exportului net la ritmul anual al PIB din T1 s-a deteriorat, evolutie influentata si de distorsiunile determinate de incidenta pandemiei.

Apreciem ca economia interna va resimti socul pandemiei cel mai puternic in T2 2020.

Atragem insa atentia cu privire la faptul ca este in crestere probabilitatea evitarii unei recesiuni (doua trimestre la rand cu scadere trimestru/trimestru).
Consideram ca economia interna va initia un nou ciclu in perioada imediat urmatoare si prognozam o crestere a PIB cu un ritm mediu anual de peste 2.5% in intervalul 2020-2022.

Pentru noul ciclu economic ne asteptam la ameliorarea investitiilor productive (atat din perspectiva cantitativa, cat mai ales calitativa), scenariu sustinut de nivelul redus al costurilor reale de finantare, programele UE pentru relansarea post-pandemie si potentialul ridicat de dezvoltare/modernizare a infrastructurii critice.

Pe termen scurt principalul factor de risc consta in mix-ul de politici economice in context electoral, cu impact asupra rating-ului investitional.

Graficul 1. Evolutia PIB in Romania (%, an/an)

Evolutia-PIB-in-Romania-(procente-an-per-an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).