07 octombrie 2015

Economia Romaniei a crescut cu 3.8% an/an in semestrul I

Conform estimarilor provizorii (2) publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) economia interna a decelerat in trimestrul II: ritm trimestrial de 0.1%, dinamica anuala de 3.4%.

Spre deosebire de datele provizorii (1) INS a redus estimarile privind contributia cererii interne (de la 4.9 puncte procentuale la 4.2 puncte procentuale) si a revizuit in urcare estimarile cu privire la contributia cererii externe nete (de la -1.6 puncte procentuale la -0.8 puncte procentuale) la dinamica anuala a economiei din trimestrul II.

Astfel, estimarile finale elaborate de INS indica cresterea consumului privat cu 5.5% an/an in trimestrul II, evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente, majorarea salariilor si relansarea creditarii in RON.

Se noteaza insa dinamica investitiilor productive, in accelerare la 9.7% an/an (ritm revizuit in urcare de la 7.9% an/an in estimarile provizorii (1)), ceea ce confirma faptul ca economia Romaniei a intrat intr-un nou ciclu.

Nu in ultimul rand, consumul public a avut o contributie de doar 0.1 puncte procentuale la dinamica economiei trimestrul II.

Pe de alta parte, stocurile au contribuit cu -1.4 puncte procentuale la evolutia PIB in trimestrul II.

La nivelul cererii externe nete se noteaza revizuirea in urcare a estimarilor privind ritmul exporturilor (de la 4.2% an/an la 8.1% an/an). Importurile au urcat cu 9.8% an/an in trimestrul II.

Astfel, estimarile finale INS indica cresterea economiei interne cu 3.8% an/an in semestrul I, evolutie sustinuta de dinamica consumului privat (5.2% an/an) si a investitiilor productive (+9.2% an/an).

Totodata, consumul public a contribuit pozitiv la dinamica PIB in semestrul I: componenta colectiva a urcat cu 1.9% an/an, iar cea individuala cu 1.4% an/an.

In sfera cererii externe nete exporturile au crescut cu 8.3% an/an, iar importurile au urcat cu 10.6% an/an in semestrul I din 2015.

In sfera ofertei agregate se noteaza performanta urmatoarelor ramuri in semestrul I: constructii (5.5% an/an), comert/HORECA/transport, depozitare (6.2% an/an) si IT&C (13.4% an/an). Agricultura, industria si intermedierile financiare au crescut cu ritmuri anuale de 2%, 2.2%, respectiv 2.2%.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).