15 decembrie 2016

Economia Romaniei a crescut cu 4.9% an/an la noua luni din 2016

Institutul National de Statistica (INS) a publicat recent estimarile provizorii (1) privind evolutia economiei interne in T3 si perioada ianuarie-septembrie 2016. Datele confirma estimarile initiale (comunicate de INS in noiembrie) si indica temperarea investitiilor si consumului si echilibrarea cererii externe in T3.

Astfel, PIB-ul Romaniei a crescut cu 4.4% an/an in T3 (ritm in decelerare de la 6% an/an in T2), cererea interna avand o contributie de 4.6 puncte procentuale.

Se observa temperarea ritmului investitiilor productive (de la 10.7% an/an in T2 la 2.8% an/an in T3) (contributie cu 0.8 puncte procentuale la dinamica PIB), care reflecta intensificarea prudentei companiilor, pe fondul acumularii de incertitudini (globale, europene si interne) de politica economica.

Consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat la 6.7% an/an in T3 (de la 10.8% an/an in T2) (contribuind cu 4 puncte procentuale la ritmul PIB). Evolutia a fost determinata de disiparea impactului reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie si de intensificarea prudentei populatiei (rata de economisire a depasit nivelul din Zona Euro, desi dinamica salariului real s-a consolidat la 14% an/an).

Pe de alta parte, consumul public a avut o contributie nula, iar stocurile au contribuit cu -0.2 puncte procentuale la ritmul anual al PIB in T3.

Contributie negativa la dinamica anuala a PIB a avut in T3 si exportul net (-0.2 puncte procentuale), dar se observa atenuarea decalajului dintre ritmurile exporturilor (6.3% an/an) si importurilor (6.7% an/an).

Analiza ofertei agregate confirma momentul pozitiv din sectorul IT&C (15.1% an/an in T3). Totodata, ramura comert, reparare auto-moto, transport & depozitare, HORECA a crescut cu 11% an/an, pe fondul mix-ului relaxat de politici economice.

Pe de alta parte, sectorul primar, industria si constructiile au inregistrat ritmuri de evolutie an/an de 2%, 1.8%, respectiv 2.8% in T3 2016.

Astfel, la noua luni din 2016 PIB-ul Romaniei a crescut cu 4.9% an/an, notandu-se contributia cererii interne (6.2 puncte procentuale), determinata de: nivelul redus al costurilor de finantare si redinamizarea creditarii, majorarea salariilor, ameliorarea bilanturilor companiilor si relansarea economiei UE.

Investitiile productive s-au majorat cu 5.3% an/an (contributie cu 1.3 puncte procentuale la ritmul PIB), pe fondul momentului pozitiv din sfera consumului privat si relansarii economice din UE.

Consumul privat a crescut cu 8.9% an/an in perioada ianuarie-septembrie (contribuind cu 5.6 puncte procentuale la dinamica PIB), ca urmare a majorarii venitului real disponibil al populatiei si relansarii creditarii.

Pe de alta parte, exportul net a contribuit cu -1.3 puncte procentuale la ritmul PIB: importurile au crescut cu 9.9% an/an, iar exporturile au urcat cu 6.8% an/an. 

Din perspectiva ofertei agregate sectorul primar, industria si constructiile au crescut an/an cu ritmuri de 4.1%, 1.8%, respectiv 3.9%.

IT&C-ul a consemnat un avans de 13.7% an/an, iar ramura comert, reparare auto-moto, transport si depozitare si HORECA a urcat cu 11.9% an/an.

Pentru 2016 previzionam cresterea PIB cu 5% an/an (an de varf al ciclului economic post-criza), pe fondul dinamicii cererii interne (investitiile productive si consumul privat ar putea creste cu 5.2% an/an, respectiv 7.2% an/an).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).