18 ianuarie 2018

Economia Romaniei a crescut cu 7% an/an la noua luni din 2017

Conform estimarilor provizorii ale Institutului National de Statistica (INS) economia interna a crescut cu 8.8% an/an in trimestrul III 2017, cea mai buna dinamica din 2008.

Aceasta evolutie a fost determinata de contributia cererii interne (cu 9.8 puncte procentuale), sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.

Se observa accelerarea investitiilor productive la 8% an/an (cel mai ridicat ritm din 2015), determinata de impulsul exporturilor, climatul favorabil din sfera consumului si nivelul scazut al costurilor reale de finantare.

Consumul gospodariilor a crescut cu 12.8% an/an in trimestrul III 2017 (cea mai buna dinamica din 2008), pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei si climatului pozitiv din piata creditului, piata imobiliara si piata financiara.

Totodata, consumul public s-a majorat in penultimul trimestru din 2017, in contextul politicilor fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice.

La polul opus, stocurile companiilor si exportul net au avut contributii nefavorabile la dinamica anuala a PIB-ului in trimestrul III 2017 (-1.2 puncte procentuale, respectiv -1 punct procentual).

Astfel, la noua luni din 2017 economia Romaniei a crescut cu 7% an/an (cea mai buna evolutie din 2008), pe fondul contributiei cererii interne.

Consumul gospodariilor a crescut cu 9.5% an/an, evolutie sustinuta de ameliorarea climatului din piata fortei de munca, politica statului privind majorarea veniturilor, dinamica favorabila a creditarii (inclusiv pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finantare) si efectul de avutie (generat de majorarea preturilor activelor imobiliare si financiare).

Totodata, investitiile productive au urcat cu 3.4% an/an, dat fiind ca impulsul exporturilor, ritmul ridicat de crestere din sfera consumului si nivelul redus al costurilor reale de finantare au contrabalansat acumularea de tensiuni si riscuri in economie.

De asemenea, consumul public a crescut la noua luni din 2017 (segmentul individual cu 7.9% an/an, iar componenta colectiva cu 2.8% an/an), evolutie determinata de politicile fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

In ceea ce priveste cererea externa nete exporturile au continuat sa creasca cu un ritm inferior importurilor (10.1% an/an vs. 11.2% an/an) in perioada ianuarie-septembrie 2017.

In sfera ofertei agregate se observa cresterea sectorului primar (agricultura, silvicultura, pescuit) cu 24.3% an/an in primele noua luni din 2017.

Industria s-a majorat cu 7.6% an/an, iar componenta ciclica comert/reparare auto-moto/transport, depozitare/HORECA a consemnat un avans de 8.7% an/an.

Nu in ultimul rand, valoarea adaugata in IT&C a continuat sa creasca cu un ritm de peste 10% an/an in primele trei trimestre ale anului 2017.

Conform scenariul macroeconomic central BT economia Romaniei a atins varful ciclului economic post-criza in 2017, o decelerare (in convergenta spre ritmul potential) fiind previzionata pe termen mediu (ritmuri anuale de crestere economica de 4.1% in 2018, respectiv 3.4% in 2019).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).