14 august 2020

Economia Romaniei a scazut cu 4.7% an/an in semestrul I 2020

Primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS) indica scaderea economiei interne cu 12.3% trimestru/trimestru in T2, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

In dinamica an/an PIB-ul s-a ajustat cu 10.5% in T2 (cel mai sever ritm de la inceputul anilor 1990) si cu 4.7% in semestrul I.

Analiza din perspectiva sectoriala evidentiaza cresterea constructiilor cu 18.9% an/an in prima jumatate a anului curent, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare, continuarea programului Prima Casa si majorarea investitiilor publice.

De asemenea, comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) a urcat cu 0.5% an/an.

Pe de alta parte, productia industriala s-a diminuat cu 16.4% an/an in semestrul I.

INS va comunica primele estimari cu privire la dinamica componentelor PIB din trimestrul II la inceputul lunii septembrie.

Atragem atentia cu privire la faptul ca ritmul de ajustare din economia interna nu a fost la fel de sever ca in Zona Euro, principalul partener economic (-15% an/an in T2), date fiind urmatoarele aspecte: pozitia economiei la momentul incidentei pandemiei si ponderea cumulata mai redusa a sectoarelor cele mai afectate de criza sanitara.

Totodata, evolutiile macro-financiare (externe si interne) din perioada recenta exprima depasirea punctului critic al crizei induse de incidenta pandemiei si pozitionarea la inceputul unui nou ciclu.

Conform scenariului central economia interna ar putea creste cu un ritm mediu anual de 2.5% in intervalul 2020-2022. Graficul 1. Industria, constructiile si comertul cu amanuntul (%, MA12, an/an)

Industria, constructiile si comertul cu amanuntul (%, MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).