26 mai 2016

Economia Romaniei – dezvoltarea nu acompaniaza accelerarea

Dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici comunicati in Romania exprima accelerarea economiei in al treilea an al ciclului post-criza. Aceasta evolutie este determinata exclusiv de consolidarea momentului favorabil in sfera cererii interne, dat fiind ca mix-ul de politici economice a condus la majorarea venitului real disponibil al populatiei si stabilizarea costurilor de finantare in zona minimelor istorice.

In T1 2016 economia a crescut cu un ritm trimestrial de 1.6%, cea mai buna evolutie din T3 2014, perioada in care s-a introdus masura scutirii de impozit pe profitul reinvestit. In dinamica an/an PIB-ul a urcat cu 4.3%, cel mai bun ritm din T1 2015.

Perspectivele se mentin pozitive pentru economia Romaniei, aspect reflectat de dinamica recenta a mai multor indicatori: productivitatea muncii (reala) se afla pe o tendinta de accelerare (dupa cum se poate nota si in graficul de mai jos); increderea in economie s-a consolidat in zona maximelor din 2008, conform indicatorului Comisiei Europene; spread-ul de dobanda pe piata titlurilor de stat se situeaza in zona maximelor de la inceputul anului 2014.

Totodata, procesul de relansare economica europeana si statutul Romaniei in contextul european si regional sustin continuitatea actualului ciclu economic, cel putin din perspectiva 2016-2018.

Pe de alta parte, subliniem faptul ca accelerarea economica nu este acompaniata de procesul de dezvoltare. Acest aspect este reflectat de problemele din infrastructura, din sistemele de sanatate si educatie si de cvasi-stagnarea indicatorului de dezvoltare umana (calculat de Organizatia Natiunilor Unite) in ultimii ani.

De asemenea, atragem atentia cu privire la semnalele de acumulare de factori de risc la adresa stabilitatii financiare: schimbarea tendintei la nivelul contului curent al balantei de plati; masurile cu caracter populist, cu impact asupra increderii investitorilor.

Productivitatea reala pe angajat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).