16 iunie 2020

Economia Romaniei in crestere prin investitii in trimestrul I

Estimarile provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS) confirma datele preliminare comunicate in mai: economia interna a crescut cu 0.3% trimestru/trimestru si cu 2.4% an/an in T1 2020.

Cererea interna a contribuit cu 5.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din perioada ianuarie-martie 2020, evolutie determinata de mix-ul relaxat de politici economice, partial contrabalansat de incidenta pandemiei si implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare.

Se evidentiaza continuarea fluxurilor investitionale, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, potentialului de dezvoltare pe termen mediu si proiectelor de investitii publice implementate de Administratie.

Cu toate acestea, dinamica anuala a investitiilor productive s-a temperat la 5.9% an/an (minimul din T1 2019), in contextul intensificarii perceptiei de risc, pe fondul incidentei pandemiei.

Totodata, ritmul anual al consumului gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a decelerat de la 7.3% an/an in T4 2019 la 3.8% an/an in T1 2020 (minimul din T4 2013), ca urmare a majorarii ratei de economisire si restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Consumul public si variatia stocurilor au contribuit cu 0.2 puncte procentuale, respectiv 2 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T1.

La polul opus, contributia cererii externe nete la ritmul anual al PIB din T1 a fost negativa (-3.2 puncte procentuale): exporturile s-au ajustat cu 5.5% an/an, iar importurile s-au majorat cu 0.8% an/an.

Din perspectiva analizei ofertei agregate se evidentiaza cresterea constructiilor cu 23.3% an/an, sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de proiectele de investitii publice in derulare.

Totodata, ramura IT&C a urcat cu 14.1% an/an in T1, in contextul majorarii cererii de servicii pentru digitalizarea proceselor companiilor dupa incidenta pandemiei.

Componenta ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozite, HORECA a consemnat un avans de 5.5% an/an in T1, evolutie determinata de majorarea veniturilor populatiei si de panica determinata de pandemie (constituirea de provizii).

Nu in ultimul rand, sectorul primar a urcat cu 0.5% an/an in T1 2020.

Pe de alta parte, industria a scazut cu 5.9% an/an in trimestrul I, ca urmare a deteriorarii climatului din Zona Euro (principalul partener economic).

Prognozam intrarea economiei interne intr-un nou ciclu in perioada imediat urmatoare si o crestere cu un ritm mediu anual de peste 2.5% in intervalul 2020-2022, evolutie puternic influentata de masurile implementate (la nivel mondial, in sfera europeana si in Romania) pentru sustinerea procesului de relansare economica post-pandemie.


Graficul 1. Evolutia consumului privat si investitiilor productive in Romania (%, an/an) Evolutia consumului privat si investitiilor productive in Romania (%, an/an)
Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).