24 noiembrie 2015

Economia Romaniei – perspective pozitive pe termen mediu

Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici exprima faptul ca economia Romaniei traverseaza, in prezent, prima faza a unui nou ciclu economic – procesul de relansare economica.

PIB-ul a crescut cu 3.7% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2015 (cel mai bun ritm din 2008), conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica (INS).

Practic, dupa mai bine de sase ani de ajustare si reforme structurale, dezechilibrele macroeconomice acumulate in perioada premergatoare crizei economico-financiare globale au fost diminuate, economia Romaniei aflandu-se la inceputul unui nou drum.

Acest aspect este reflectat, in primul rand, de dinamica investitiilor in economie, in crestere cu peste 9% an/an in primul semestru din 2015. Redinamizarea investitiilor (componenta cea mai puternic afectata de valurile crizei) exprima faptul ca in sfera mediului privat exista incredere ca economia interna va accelera in trimestrele urmatoare.

Ameliorarea increderii in economie este sustinuta de o serie de factori, printre care se mentioneaza: scaderea costurilor de finantare (ratele de dobanda ROBOR la 3 si 6 luni au atins noi minime istorice in ultimele zile, 1.04%, respectiv 1.36%); relansarea creditarii in moneda nationala (crestere cu 16.9% in primele noua luni ale anului); deciziile privind reducerea TVA (la alimente si servicii de alimentatie de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie 2015, la bunuri nealimentare si servicii de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016).

          De asemenea, economia interna prezinta un grad de atractivitate internationala din ce in ce mai ridicat, fapt reflectat de cresterea cu sase pozitii in clasamentul mondial al competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial. Acest aspect, coroborat cu intarirea rolului Romaniei de pilon de stabilitate euro-atlantica in regiune (in contextul tensiunilor UE/NATO – Rusia) au contribuit la redinamizarea investitiilor straine directe (creste cu 16% an/an la noua luni).

Totodata, salariile sunt pe o tendinta ascendenta (ritm de peste 7% an/an in perioada ianuarie-septembrie, conform datelor INS), aspect determinat de majorarea salariului minim pe economie, dar si de ameliorarea climatului din piata fortei de munca, in contextul redinamizarii investitiilor in economie.

Aceste evolutii, coroborate cu fiscalizarea mai activa in economie si cu extinderea retelelor de supermarket-uri au contribuit la consolidarea momentului favorabil in sfera consumului populatiei (principala componenta a PIB, cu o pondere de aproximativ 63%). In primul semestru al anului curent consumul privat a crescut cu 5.2% an/an.

Pe de alta parte, exportul net (diferenta intre exporturi si importuri) a avut o contributie nefavorabila la dinamica economiei in ultimele trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea mai puternica a importurilor, in contextul revigorarii cererii interne. Exporturile au continuat sa creasca, atingand noi maxime istorice, insa ritmul de evolutie din perioada recenta este afectat de procesul de decelerare din economiile emergente.

Pe termen mediu previzionam o consolidare a procesului de crestere economica in Romania (ritmuri de peste 5% in 2016 si 2017), intr-un proces echilibrat de dezvoltare, care sa implice contributia relativ uniform distribuita a factorilor de productie (capital, forta de munca si productivitatea totala a factorilor), dupa cum se poate nota in graficul de mai jos.

In cadrul scenariul central revizuit recent ne asteptam ca tendintele recente la nivel de componente PIB sa se consolideze, respectiv investitiile sa devina motor al economiei, cu impact favorabil pentru piata fortei de munca (si, consumul privat).

In incheiere subliniem faptul ca principalii factori de incertitudine pentru evolutia economiei interne pe termen mediu sunt: provocarile mediului macro-financiar international (evolutiile din SUA, Zona Euro, China), deciziile de politica economica si riscurile din sfera politica in Romania.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).