16 septembrie 2020

Economia s-a ajustat, dar investitiile productive au continuat sa creasca in T2

Estimarile provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS) indica scaderea economiei cu un ritm trimestrial de 12.3% si cu 10.5% an/an in T2, pe fondul incidentei pandemiei, un soc fara precedent in perioada postbelica.

Cu toate acestea, cresterea investitiilor productive cu 1.8% an/an exprima perspectiva unei tranzitii rapide spre ciclul economic post-pandemie.

Totodata, consumul public a avut o contributie pozitiva la ritmul anual al PIB din T2 (0.9 puncte procentuale), date fiind politicile fiscal-bugetare si de venituri relaxate implementate.

Pe de alta parte, principala componenta a PIB (consumul privat) a scazut cu 13.3% an/an in trimestrul II, ca urmare a deteriorarii climatului din piata fortei de munca, cresterii ratei de economisire si restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

De asemenea, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la ritmul anual al PIB din T2 (-2.4 puncte procentuale), pe fondul scaderii exporturilor cu 28.5% an/an, ritm mai sever raportat la cel inregistrat de importuri (21.6% an/an).

In semestrul I PIB-ul a scazut cu 4.6% an/an (revizuire in sus de la -4.7% an/an), pe fondul ajustarii consumului privat cu 5.3% an/an.

La polul opus, investitiile productive au urcat cu 5.8% an/an, evolutie influentata de mix-ul relaxat de politici economice si de oportunitatile de dezvoltare ale Romaniei in acest deceniu.

Totodata, componentele individuala si colectiva ale consumului public au urcat cu 0.1% an/an, respectiv 8.7% an/an in prima jumatate a anului curent.
In ceea ce priveste cererea externa neta, exporturile si importurile s-au ajustat cu 15.1% an/an, respectiv cu 9.4% an/an in semestrul I.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza majorarea valorii adaugate brute in IT&C si constructii, cu 12.1% an/an, respectiv 15.5% an/an, pe fondul intensificarii procesului de digitalizare (dupa incidenta pandemiei) si implementarii unui mix relaxat de politici economice.

Sectorul primar si industria au scazut an/an cu 6.7%, respectiv 14.1% in S1, perioada in care componenta ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozite, HORECA s-a redus cu 4.8% an/an. Graficul 1. Evolutia consumului privat si investitiilor productive (%, an/an)

Evolutia consumului privat si investitiilor productive (%, an/an) exprimata in grafic

 Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).