19 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Economia s-a ajustat, dar investitiile productive au crescut in semestrul I

Conform estimarilor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica (INS) PIB-ul Romaniei s-a ajustat cu 11.9% trimestru/trimestru si cu 10.3% an/an in T2, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a scazut cu 13.3% an/an in T2, date fiind majorarea ratei de economisire (la 18%, maxim istoric) si restrictiile implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Se evidentiaza insa majorarea investitiilor productive pentru al saselea trimestru la rand in T2, cu 2.2% an/an, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice si potentialul de dezvoltare din economia interna.

De asemenea, consumul public a contribuit cu 0.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T2, in contextul masurilor fiscal-bugetare si de venituri implementate de Administratie.

Pe de alta parte, variatia stocurilor si cererea externa neta au avut contributii nefavorabile la ritmul anual al PIB din T2 (-1.1 puncte procentuale, respectiv -2.1 puncte procentuale).

Astfel, in semestrul I economia interna a scazut cu 4.5% an/an, evolutie determinata, in principal, de ajustarea consumului gospodariilor populatiei (cu 5.3% an/an).

Investitiile productive au urcat insa cu 6.1% an/an, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare, majorarii investitiilor publice si potentialului de dezvoltare.
Totodata, consumul public a crescut, in contextul majorarii componentei colective.

In sfera cererii externe nete exporturile s-au ajustat cu 15% an/an, iar importurile au scazut cu 9.6% an/an in semestrul I.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza avansul constructiilor cu 15.6% an/an, determinat de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de cresterea investitiilor publice.

Totodata, ramura IT&C a crescut cu 12.4% an/an, evolutie puternic influentata de intensificarea procesului de digitalizare dupa incidenta pandemiei.

Pe de alta parte, industria a scazut cu 14.1% an/an, iar sectorul primar s-a ajustat cu 6.7% an/an in semestrul I.

Nu in ultimul rand, componenta ciclica comert, reparare auto-moto, transport si depozitare, HORECA a scazut cu 4.7% an/an la sase luni.


Graficul 1. Evolutia consumului privat si investitiilor productive (%, an/an)

Evolutia consumului privat si investitiilor productive (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).