27 decembrie 2016

Economia SUA a crescut cu 1.5% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2016

Datele comunicate recent de Departamentul Comertului din Statele Unite indica accelerarea economiei in trimestrul III 2016. Aceasta evolutie a fost determinata de redinamizarea exporturilor, stabilizarea investitiilor si consolidarea climatului pozitiv din sfera consumului inainte de alegerile Prezidentiale.

Prima economie a lumii (cu un PIB de 18.7 trilioane dolari) a consemnat o dinamica trimestriala anualizata de 3.5% in T3, cel mai bun ritm din T3 2014. Cererea interna a avut o contributie de 2.65 puncte procentuale, iar cererea externa neta a contribuit cu 0.85 puncte procentuale la aceasta dinamica.

Se noteaza stabilizarea investitiilor productive (crestere cu 0.1% trimestrial, anualizat), dupa declinul consemnat pe parcursul a trei trimestre la rând.

Raportat la T3 2015 PIB-ul SUA a crescut cu 1.7% an/an, cea mai buna evolutie din ultimele trei trimestre. Aceasta evolutie a fost determinata de redinamizarea exporturilor (2% an/an, cel mai bun ritm din T1 2015) si de consolidarea climatului pozitiv din sfera consumului privat (2.8% an/an, cea mai buna dinamica din ultimele patru trimestre).

La polul opus, investitiile productive au scazut cu 0.5% an/an, pe fondul acumularii de incertitudini de politica economica inainte de alegerile Prezidentiale.

In primele noua luni din 2016 economia SUA a crescut cu 1.5% an/an, cea mai slaba evolutie din 2009, pe fondul decelerarii cererii interne.

Consumul privat a crescut cu 2.6% an/an in perioada ianuarie-septembrie, evolutie sustinuta de majorarea venitului real disponibil al populatiei.

Dinamica investitiilor a decelerat la 0.8% an/an, sub influenta undei de panica din pietele financiare din debutul anului, dar si a incertitudinilor de politica economica (americane, europene, asiatice), intr-un context caracterizat prin intensificarea populismului.

Cererea externa neta a contribuit negativ la dinamica economiei SUA in acest an, pe fondul aprecierii cursului real efectiv al dolarului (spre cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani).

In scenariul macroeconometric central BT ne asteptam ca economia SUA sa creasca cu un ritm mediu anual de 1.8% in perioada 2017-2019. Acest scenariu va fi revizuit la inceput de 2017 prin incorporarea primelor decizii de politica economica ale Administratiei Trump.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).