31 iulie 2015

Economia SUA a crescut cu 2.6% an/an in semestrul I, in linie cu scenariul BT

Departamentul Comertului din Statele Unite a comunicat astazi estimarile preliminare privind dinamica PIB-ului in trimestrul al doilea si prima jumatate a anului curent. Totodata, institutia a publicat si revizuirile statistice aferente perioadei 2012-T12015.

Prima citire pe T2 exprima cresterea primei economii a lumii cu un ritm trimestrial anualizat de 2.3%, dinamica in accelerare comparativ cu cea din trimestrul I (0.6%, nivel revizuit in sus).

Din perspectiva analizei cererii agregate se noteaza dinamica consumului privat, in accelerare la 2.9% (trimestrial, anualizat) (contributie cu 1.99 puncte procentuale la dinamica economiei). La aceasta evolutie a contribuit dinamica pozitiva din piata fortei de munca si din piata creditului.

Consumul public a consemnat un avans de 0.8% (trimestrial anualizat), ritm similar cu cel inregistrat de investitiile productive (ambele componente au contribuit cu cate 0.14 puncte procentuale la dinamica PIB-ului).

Totodata, cererea externa neta a avut o contributie pozitiva la dinamica PIB in T2 (0.13 puncte procentuale): exporturile au urcat cu 5.3%, iar importurile au decelerat la 3.5%.

Comparativ cu trimestrul II din 2014 economia SUA a urcat cu 2.3%, evolutie determinata de dinamica consumului privat (3.1% an/an) si a investitiilor (3.6% an/an).

Astfel, in semestrul I PIB-ul SUA a crescut cu 2.6% an/an, evolutie care confirma scenariul macroeconomic central BT, actualizat in cadrul raportului lunar pe iunie.

Pe termen mediu previzionam accelerarea economiei SUA prin intermediul investitiilor productive, cu impact de antrenare pentru piata fortei de munca (si, implicit, pentru consumul privat).

De asemenea, ne asteptam la o inflexiune si o accelerare graduala in a doua jumatate a anului pentru dinamica anuala a preturilor de consum.

In acest context, consideram ca este ridicata probabilitatea ca FED sa demareze procesul de normalizare a ratei de dobanda de referinta pana la finele anului curent.

 

 PIB vs. investitii productie in SUA

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).