03 august 2020

Economia SUA a scazut cu 4.6% an/an in semestrul I

Estimarile preliminare ale Departamentului Comertului din Statele Unite indica scaderea primei economii a lumii (cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD in 2019) cu 9.5% in T2. Cea mai slaba evolutie din perioada Marii Depresiuni a fost determinata de declinul investitiilor productive (cu 8% an/an, cel mai sever ritm de declin din T4 2009) si consumului privat (cu 10.7% an/an).

La polul opus, consumul guvernamental a crescut cu 2.1% an/an in T2, pe fondul masurilor implementate pentru contracararea impactului crizei sanitare.
In sfera cererii externe nete exporturile s-au redus cu 23.7% an/an, iar importurile s-au diminuat cu 22.1% an/an in perioada aprilie-iunie.

Astfel, in prima jumatate a anului curent PIB-ul SUA a scazut cu 4.6% an/an, in contextul ajustarii cererii interne, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Se evidentiaza declinul consumului privat (principala componenta a PIB) cu 5.3% an/an, ca urmare a deteriorarii climatului din piata fortei de munca (rata somajului in crestere spre nivelul din perioada Marii Depresiuni din anii 1930).

De asemenea, formarea bruta de capital fix s-a ajustat cu 3.8% an/an in semestrul I, pe fondul declinului cererii si undei de panica din pietele financiare.

Pe de alta parte, consumul guvernamental s-a majorat cu 2.4% an/an in perioada ianuarie-iunie 2020.

La nivelul cererii externe nete exporturile si importurile au scazut cu 13.1% an/an, respectiv 13.7% an/an in prima jumatate a anului curent, dat fiind ca pandemia reprezinta un soc pentru comertul international.

Indicatorii macroeconomici comunicati in ultimele saptamani au consemnat evolutii predominant favorabile, exprimand depasirea punctului culminant al socului indus de pandemie si perspectiva intrarii intr-un nou ciclu economic, scenariu sustinut si de mix-ul relaxat de politici economice (fara precedent) in implementare.

Cele mai recente previziuni macroeconomice disponibile pe Bloomberg indica perspectiva scaderii PIB-ului SUA cu 5.5% an/an in 2020, urmata de crestere cu ritmuri anuale de 3.9% in 2021 si 2.9% in 2022.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului, investitiilor productive si consumului privat in SUA (an/an) 

Evolutia PIB-ului, investitiilor productive si consumului privat in SUA (an/an)

Sursa: Departamentul Comertului din SUA

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).