05 mai 2016

Economia SUA pare sa fi atins varful ciclului economic post-criza

In primele luni ale anului s-au consemnat evolutii macroeconomice mixte in Statele Unite (prima economie a lumii, cu o pondere de 24.7% in PIB-ul mondial in 2015).

Pe de o parte, PIB-ul american a crescut cu un ritm trimestrial anualizat de 0.5% (dinamica an/an de 2%) in primul trimestru, conform estimarilor preliminare ale Departamentului Comertului. Cea mai slaba performanta a economiei SUA din T1 2014 a fost determinata de deteriorarea climatului investitional (investitiile productive au scazut cu o dinamica trimestriala anualizata de 1.6%) si de temperarea dinamicii consumului privat (crestere cu un ritm trimestrial anualizat de 1.9%), sub influenta volatilitatii din pietele financiare globale. Trebuie insa mentionat faptul ca semnalele de reducere a turatiei in sectorul privat au determinat Administratia sa accelereze consumul public (avans cu o rata trimestriala anualizata de 1.2%), mai ales in contextul anului electoral.

Pe de alta parte, se observa unele semnale de re-accelerare la inceputul primaverii. Astfel, indicatorii PMI (calculati de Institute for Supply Management) pe aprilie exprima cresterea industriei prelucratoare pentru a doua luna la rand (cu un ritm apropiat de cel consemnat la finalul verii 2015) si accelerarea serviciilor (cea mai buna dinamica din decembrie 2015). De asemenea, cererea externa neta pare sa se amelioreze, evolutie influentata si de semnalele de schimbare de tendinta pentru cursul real efectiv al dolarului. Nu in ultimul rand, consumul privat evolueaza cu un ritm sustenabil, determinat de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei.

Cu toate acestea, evolutia unor indicatori macroeconomici exprima semnale ca economia SUA a atins varful ciclului economic post-criza. Ne referim aici atat la tendinta pe termen mediu a indicatorilor economici avansati, dar si la majorarea ratei de economisire a populatiei (la 5.4% in martie, nivelul maxim din 2012).

Altfel spus, economia SUA s-ar putea indrepta in trimestrele urmatoare spre finalul ciclului economic demarat in 2010, scenariu care se va consolida in absenta unui nou soc tehnologic si a unor noi reforme structurale (care sa fie implementate dupa alegerile din 2016).

Pe termen mediu previzionam decelerarea economiei SUA (ritm anual de 2.2% in 2017-2018) prin intermediul investitiilor productive (dinamica anuala de 3.1% in 2017-2018, cea mai redusa de la inceputul ciclului post-criza). Totodata, ne asteptam ca rata somajului sa schimbe tendinta (din descendenta in ascendenta) in 2018.

Prin urmare, consideram ca pietele financiare vor acorda o atentie sporita evolutiilor din SUA (inclusiv mix-ului de politici economice) in perioada urmatoare, pentru a identifica finalul ciclului economic, cu impact pentru intreaga economie mondiala.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).