22 august 2016

Economia SUA spre final de ciclu post-criza – avans cu doar 1.2% an/an in T2

Statisticile Departamentului Comertului confirma procesul de decelerare din Statele Unite, prima economie a lumii, cu un PIB de 18.4 trilioane de dolari.

Dinamica anuala a PIB a decelerat la 1.2% in trimestrul II, cea mai slaba performanta din ultimii trei ani (dupa cum se poate nota si in graficul de mai jos).

Se observa deteriorarea din sfera investitiilor productive – decelerare de la 2.2% an/an in trimestrul I la doar 0.3% an/an in trimestrul II, cel mai redus ritm din ultimii sapte ani, evolutie care exprima apropierea de final a ciclului economic post-criza.

Totodata, cererea externa neta a avut o contributie negativa la ritmul anual al economiei in perioada aprilie-iunie 2016, evolutie determinata si de aprecierea cursului real efectiv al dolarului, cu impact asupra exporturilor (scadere cu 1.2% an/an).

De asemenea, consumul public a crescut cu doar 0.9% an/an in trimestrul II, cel mai redus ritm din ultimele sase trimestre.

La polul opus se evidentiaza dinamica consumului privat (principala componenta a PIB): accelerare la 2.7% an/an, pe fondul ameliorarii venitului real disponibil al populatiei si consolidarii climatului favorabil pe piata creditului.

Prin urmare, in semestrul I 2016 PIB-ul SUA a crescut cu 1.4% an/an, evolutie la care a contribuit puternic dinamica consumului privat (avans cu 2.6% an/an).

Investitiile productive si consumul public au consemnat ritmuri anuale de crestere de doar 1.3%, respectiv 1.4% in prima jumatate a anului curent, perioada in care cererea externa neta a avut o contributie negativa (pe fondul aprecierii cursului real efectiv al dolarului american cu 5.2% an/an).

In scenariul central BT previzionam evolutia economiei americane la un ritm sub potential in trimestrele urmatoare. Conform acestui scenariu ciclul economic post-criza se apropie de final, mai ales in absenta unor socuri economice pozitive (inclusiv a unor noi reforme structurale dupa alegerile de la finalul anului).

In incheiere atragem atentia cu privire la faptul ca finalul ciclului economic din Statele Unite se va resimti in economia mondiala, prin intermediul canalelor de transmisie comercial, financiar si investitional.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).