24 iulie 2020

Economia Zonei Euro a crescut in luna iulie

Indicatorii PMI (Purchasing Managers Index) calculati de Markit Economics au continuat sa se amelioreze in Zona Euro in iulie, revenind peste pragul de 50 puncte care separa scaderea de crestere. Cu alte cuvinte, economia regiunii a crescut in iulie, dupa patru luni de ajustare determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent.

La nivelul industriei prelucratoare indicatorul PMI a urcat cu 3.7 puncte luna/luna la 51.1 puncte in iulie, nivelul maxim din decembrie 2018. Revenirea pe crestere dupa 17 luni a fost determinata de redinamizarea economiei mondiale, eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Totodata, indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a majorat cu un ritm lunar de 6.8 puncte la 55.1 puncte in iunie, cel mai ridicat nivel din iunie 2018.
Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii) a crescut cu un ritm lunar de 6.3 puncte la 54.8 puncte in iulie, maximul din iunie 2018. 

Se evidentiaza ameliorarea componentelor perspective de evolutie si comenzi noi, precum si temperarea ritmului de reducere pentru locurile de munca, in contextul reluarii activitatilor si perspectivelor de intrare in ciclul economic post-pandemie, scenariu sustinut si de implementarea de masuri monetare, fiscal-bugetare si de venituri relaxate fara precedent.

In perioada ianuarie-iulie indicatorul PMI din industria prelucratoare a scazut cu 7.2% an/an, la 44.7 puncte.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii s-a ajustat cu 25% an/an la 39.6 puncte, un ritm de declin mai sever data fiind ponderea ridicata a sectorului tertiar in PIB-ul tarilor din regiune.

Indicatorul PMI Compozit a scazut cu 22.2% an/an la 40.2 puncte la sapte luni.

Ne asteptam la intrarea economiei Zonei Euro in ciclul economic post-pandemie pe termen scurt, perspectiva sustinuta si de ameliorarea increderii investitorilor din regiune pe parcursul ultimelor luni.

Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).