10 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia Zonei Euro in redinamizare in T3

Datele publicate de Eurostat la inceputul lunii decembrie indica cresterea PIB-ului Zonei Euro cu 12.5% trimestru/trimestru in T3, dupa ajustarile din T1 si T2, cu dinamici trimestriale de 3.7%, respectiv 11.7%.

Evolutia a fost determinata de redinamizarea cererii interne (investitiile productive si consumul privat s-au majorat cu ritmuri trimestriale de 13.4%, respectiv 14%), pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice.

Dinamica anuala a PIB a persistat in teritoriu negativ pentru al treilea trimestru la rand in T3, dar se observa o ameliorare semnificativa raportat la T2 (-4.3% vs. -14.7%).

Se evidentiaza cresterea consumului guvernamental cu 2.1% an/an, determinata de implementarea de masuri fiscal-bugetare si de venituri relaxate.

Pe de alta parte, investitiile productive si consumul privat au continuat scada in T3, dar cu ritmuri anuale in atenuare la 4.7%, respectiv 4.6%.

In sfera cererii externe nete exporturile si importurile s-au ajustat cu 8.7% an/an, respectiv 8.9% an/an.

Astfel, in intervalul ianuarie-septembrie economia Zonei Euro a scazut cu 7.4% an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Investitiile productive si consumul privat s-au diminuat cu cate 8% an/an.

La polul opus, consumul public a consemnat un avans de 0.3% an/an in perioada ianuarie-septembrie.

In sfera cererii externe nete se observa declinul exporturilor cu un ritm mai sever comparativ cu cel inregistrat de importuri (11.1% an/an vs. 9.8% an/an), dat fiind ca incidenta pandemiei a reprezentat un soc pentru comertul international.

Evolutiile recente ale indicatorilor economici avansati, stirile din sfera medicala si semnalele de politica economica exprima premise favorabile pentru dinamica economiei Zonei Euro in trimestrele urmatoare.

Conform celor mai recente prognoze Bloomberg PIB-ul regiunii s-ar putea diminua cu 7.4% an/an in 2020 (ca urmare a incidentei pandemiei). Pe de alta parte, economia Zonei Euro ar putea creste cu ritmuri anuale de 4.6% in 2021, respectiv 3.5% in 2022.

 
Graficul 1. PIB-ul, consumul privat si investitiile productive in Zona Euro (%, an/an) 

Sursa: Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).