04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Economia Zonei Euro in redinamizare in trimestrul III

Conform estimarilor preliminare Eurostat economia Zonei Euro s-a redinamizat in T3 (ritm trimestrial de 12.7%), dupa ajustarile din T1 si T2 (determinate de incidenta crizei sanitare).

Din perspectiva an/an PIB-ul regiunii s-a diminuat pentru al treilea trimestru la rand in T3, insa ritmul s-a atenuat la 4.3% (de la 14.8% in T2).

Analiza pe tarile membre evidentiaza cresterea economica din Germania (prima economie a regiunii) cu 8.2% trimestru/trimestru in T3 (in redinamizare dupa declinul din T1 (cu 1.9%) si T2 (cu 9.8%)), ritmul anual situandu-se la -4.2% (in temperare de la -11.2% in T2).

In Franta (a doua economie a regiunii) PIB-ul a urcat cu 18.2% trimestru/trimestru in T3, dar s-a ajustat cu 4.3% an/an (atenuare de la -18.9% an/an in T2).

PIB-ul Italiei (a treia economie a regiunii) a crescut cu 16.1% trimestru/trimestru (declin cu 4.7% an/an) in T3.

Nu in ultimul rand, in Spania (a patra economie a Zonei Euro) PIB-ul s-a majorat cu 16.7% trimestru/trimestru (declin cu 8.7% an/an) in T3.

In primele noua luni din 2020 PIB-ul Zonei Euro a scazut cu 7.5% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Economiile Germania, Frantei, Italiei si Spaniei (primele patru ca dimensiune din Zona Euro) au scazut cu dinamici anuale de 5.8%, 9.7%, 9.4%, respectiv 11.5% in perioada ianuarie-septembrie 2020.

Prognozele de toamna ale Fondului Monetar International (FMI) indica perspectiva scaderii economiei Zonei Euro cu 8.3% an/an in 2020, ca urmare a incidentei pandemiei. PIB-ul regiunii s-ar putea redinamiza la 5.2% an/an in 2021, in scenariul FMI.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului Zonei Euro (%, an/an)

Evolutia PIB-ului Zonei Euro (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).