23 iunie 2020

Economia Zonei Euro in scadere in trimestrul I

Conform estimarilor preliminare Eurostat PIB-ul Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) a scazut cu 3.6% trimestru/trimestru si cu 3.1% an/an in trimestrul I, ca urmare a ajustarilor severe ale consumului privat (principala componenta a PIB) si exporturilor, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc (inclusiv implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare).

Pe de o parte, se evidentiaza continuarea investitiilor productive (avans cu 1.5% an/an), evolutie determinata de dinamica de dinainte de incidenta pandemiei, sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare.

Totodata, consumul public a continuat sa creasca in T1, dar cu un ritm in atenuare la 1% an/an (de la 1.9% an/an in T4 2019).

Pe de alta parte, consumul privat (principala componenta a PIB) a scazut cu 3.9% an/an in T1 (declin cu un ritm record), in contextul intensificarii perceptiei de risc, cu impact pentru comportamentul de consum al populatiei (cresterea ratei de economisire).

In sfera cererii externe nete se observa scaderea exporturilor cu 3.5% an/an in T1 (cea mai slaba dinamica din T4 2009), ca urmare a deteriorarii severe a fluxurilor comerciale internationale, in contextul incidentei pandemiei. Importurile s-au ajustat cu doar 0.8% an/an in primul trimestru din 2020.

Primele patru economii componente ale regiunii (Germania, Franta, Italia si Spania) au consemnat scaderi in T1 cu ritmuri anuale de 2.3%, 5%, 5.4%, respectiv 4.1%.

In perioada recenta indicatorii macroeconomici avansati din regiune s-au ameliorat, intr-o evolutie determinata de depasirea punctului culminant al acestui val al pandemiei, eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice pentru sustinerea procesului de relansare post-pandemie. Spre exemplu, increderea investitorilor din regiune a crescut in mai spre nivelul maxim din august 2015, conform indicatorului ZEW.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului in Zona Euro (%, an/an)
Evoluția PIB-ului în Zona Euro (%, an/an)
Sursa: Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).