16 septembrie 2020

Economia Zonei Euro la inceputul ciclului post-pandemie

Cele mai recente evolutii macro-financiare mondiale si regionale indica faptul ca Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a depasit (in aprilie si T2) punctul critic al socului indus de incidenta crizei sanitare si se pozitioneaza la inceputul ciclului post-pandemie.

Conform Eurostat PIB-ul regiunii s-a ajustat cu 11.8% trimestru/trimestru si cu 14.7% an/an in trimestrul II, pe fondul incidentei crizei sanitare si consecintelor acesteia (inclusiv implementarea de restrictii).

Investitiile productive au scazut cu un ritm record (21.1% an/an), ca urmare a declinului exporturilor si consumului privat.

De asemenea, principala componenta a PIB (consumul privat) s-a diminuat cu 15.9% an/an, in contextul restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si majorarii ratei de economisire.

Totodata, consumul guvernamental a scazut cu 2.5% an/an in perioada aprilie-iunie 2020.

In sfera cererii externe nete exporturile si importurile s-au diminuat cu ritmuri anuale de 21.5%, respectiv 20.7% in trimestrul II.

Astfel, in semestrul I economia Zonei Euro s-a ajustat cu 9% an/an, pe fondul ajustarii cererii interne, dupa incidenta pandemiei: investitiile productive si consumul privat au scazut cu 9.6% an/an, respectiv 9.8% an/an.

De asemenea, consumul public s-a redus cu 0.9% an/an in prima jumatate din 2020.

La nivelul cererii externe nete se evidentiaza declinul exporturilor cu 12.3% an/an (importurile au scazut cu doar 10.3% an/an).

Pe de alta parte, ameliorarea recenta a indicatorilor macro-financiari mondiali si regionali (determinata de eliminarea restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat de politici economice) exprima depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei si pozitionarea la inceputul unui nou ciclu economic.

Spre exemplu, increderea investitorilor din regiune a crescut pentru a sasea luna la rand in septembrie, indicatorul ZEW atingand maximul din februarie 2004.

Totodata, evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) exprima cresterea economiei regiunii pentru a doua luna la rand in august.

De asemenea, industria din Zona Euro a crescut pentru a treia luna la rand in iulie.


Graficul 1. PIB, consum privat si investitii productive in Zona Euro (%, an/an)

PIB, consum privat si investitii productive in Zona Euro (procente, an per an) exprimate in grafic

Sursa: Eurostat, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).