29 august 2017

Europa Centrala si de Est in crestere cu cel mai bun ritm din 2008

Conform datelor publicate recent de Eurostat Europa Centrala si de Est a accelerat in semestrul I, fiind inregistrat cel mai rapid ritm de crestere economica din 2008.

            Apreciem ca aceasta evolutie a fost determinata de factori precum:

  1. Accelerarea economiei Zonei Euro, principalul partener economic al regiunii, cu implicatii pozitive pentru cererea externa;
  2. Nivelul redus al costurilor reale de finantare si redinamizarea pietei creditului;
  3. Majorarea ratei de absorbtie a fondurilor structurale;
  4. Climatul pozitiv din piata fortei de munca (rata somajului se situeaza in prezent in zona minimelor din anii 1990);
  5. Efectul de avutie – majorarea preturilor la activele imobiliare si financiare.

Se evidentiaza dinamica PIB-ului Romaniei (accelerare la 5.8% an/an in semestrul I), evolutie determinata de contributia cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.

De asemenea, economia Poloniei a crescut cu 4.3% an/an in semestrul I, cel mai bun ritm din ultimii sase ani.           

Totodata, in Cehia PIB-ul a consemnat un avans de 3.8% an/an in prima jumatate a anului curent, cea mai buna dinamica din 2015.

Nu in ultimul rand, economia Ungariei a crescut cu 3.7% an/an in semestrul I, cel mai bun ritm din 2014.

Subliniem faptul ca accelerarea economica din regiune (si evolutia la un ritm peste potential) a contribuit si la redinamizarea inflatiei, dupa minimele istorice inregistrate in ultimii ani.

In acest context, ciclul monetar post-criza a ajuns si in Europa Centrala si de Est in aceasta vara, banca centrala din Cehia majorand rata de dobanda cu 20 de puncte baza la 0.25%.

Totodata, Banca Nationala a Romaniei a semnalat ca este pregatita sa lanseze ciclul monetar pe termen scurt, date fiind evolutia economiei la un ritm peste potential, convergenta rapida a inflatiei spre tinta si acumularea de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu.

           

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).