31 august 2015

Evolutii divergente ale ratelor de dobanda la credite in iulie

Conform statisticilor BNR ratele de dobanda la creditele acordate de bancile interne au evoluat divergent in luna iulie, intr-un context caracterizat prin continuarea declinului ratelor de dobanda la depozite (catre noi minime istorice).

Pe de o parte, ratele de dobanda la creditele in RON au crescut, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului intern de politici economice, dar si a accelerarii cererii de credite in moneda nationala. Astfel, rata de dobanda la creditele in sold in RON a urcat cu 6 puncte baza luna/luna, la 6.38%, in timp ce rata de dobanda la creditele noi in RON a crescut cu un ritm lunar de 21 puncte baza, la 5.54%.

Pe de alta parte, ratele de dobanda la creditele in EUR au scazut, evolutie determinata, in principal, de stabilizarea perceptiei de risc (privind viitorul Zonei Euro), dupa Summit-ul Uniunii Europene (din 12-13 iulie). Rata de dobanda la creditele in sold in EUR s-a redus cu 15 puncte baza luna/luna, la 4.9%, iar rata de dobanda la creditele noi in EUR a scazut cu un ritm lunar de 13 puncte baza la 4.56%.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam ca ratele de dobanda aplicate de banci sa fie influentate de evolutiile macro-financiare externe / deciziile (semnalele) de politica monetara din principalele blocuri economice ale lumii (inclusiv turbulentele recente din pietele financiare), dar si de factorii interni (perspectivele privind politica monetara, in contextul consensului politic privind relaxarea fiscal-bugetara).

 Rata de dobanda la creditele noi

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).