13 aprilie 2017

Evolutii divergente in constructii in perioada ianuarie-februarie

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) sectorul de constructii a continuat sa scada in primele doua luni ale anului curent, notandu-se divergenta dintre accelerarea segmentului rezidential si declinul componentei inginerie civila.

Astfel, in intervalul ianuarie-februarie 2017 constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au scazut cu 2.1% an/an, pe fondul declinului reparatiilor curente (cu 7.9% an/an) si lucrarilor de reparatii capitale (cu 19.7% an/an).

Se evidentiaza insa majorarea lucrarilor de constructii noi cu 2.7% an/an, determinata de eliminarea taxei pe constructii speciale de la 1 ianuarie.

Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza majorarea componentei rezidentiale cu 63.7% an/an, la care au contribuit o serie de factori: cererea ridicata pentru Programul Prima Casa; ameliorarea veniturilor populatiei; nivelul redus al costurilor de finantare si momentul favorabil pe piata creditului in moneda nationala; cresterea interesului pentru investitii pe piata imobiliara (din partea celor care detin exces de capital).

Pe de alta parte, componenta constructii ingineresti a scazut cu 19.8% an/an in primele doua luni din 2017, evolutie determinata de declinul cheltuielilor de capital ale statului (cu 16.3% an/an).

Nu in ultimul rand, lucrarile la cladiri nerezidentiale au consemnat un ritm de declin de 11.7% an/an.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la revenirea pe crestere a sectorului de constructii: ritmuri medii anuale de 3.9% in 2017, 1.7% in 2018 si 4.2% in 2019. Acest scenariu este sustinut de factori precum: consolidarea ciclului economic post-criza, eliminarea taxei pe constructii speciale, nivelul accesibil al costurilor de finantare si premisele de reluare graduala a investitiilor publice.

 

Sectorul de construcții (MA12, an/an)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).