06 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Evolutii favorabile ale indicilor bursieri la finalul anului pandemic 2020

Perceptia de risc pe pietele financiare internationale a continuat sa se amelioreze in decembrie 2020, pe fondul startului campaniei de vaccinare, perspectivelor de politica economica din SUA, China si Zona Euro si majorarii cotatiilor la titei. Indicatorul de volatilitate al indicelui bursier S&P 500 din SUA a scazut in decembrie spre minimul din februarie.

La nivelul economiei reale evolutiile recente ale indicatorilor confirma intrarea intr-un nou ciclu economic, pe fondul mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.

Astfel, in SUA increderea consumatorilor s-a ameliorat in decembrie, iar comenzile de bunuri de capital au continuat sa creasca in noiembrie. Totodata, climatul pozitiv din piata imobiliara s-a consolidat la final de 2020, pe fondul nivelului redus al costurilor de finantare.

De asemenea, China (a doua economie a lumii) a continuat sa creasca in decembrie, conform indicatorilor PMI.

Nu in ultimul rand, in Zona Euro indicatorii de incredere s-au ameliorat in decembrie, luna in care Uniunea Europeana a ajuns la un acord de investitii cu China si la un acord cu Marea Britanie in ceea ce priveste Brexit.

Pe piata titlurilor de stat ratele medii lunare de dobanda pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economie) au evoluat divergent in decembrie: crestere cu aproximativ 7% la 0.93% in SUA; consolidare la -0.576% in Germania.

In sfera pietei de actiuni indicele MSCI Global a crescut cu 4.5% la 646.3 puncte in decembrie (nivel record) (avans cu 14.3% in 2020), incidenta pandemiei fiind contrabalansata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice. Indicele MSCI pentru pietele emergente a urcat cu 7.2% la 1,291.3 puncte in decembrie (plus 15.8% in 2020), iar indicele MSCI pentru pietele dezvoltate a crescut cu 4.1% la 2,690 puncte in decembrie (majorare cu 14.1% in 2020).

In SUA indicele Dow Jones a crescut cu 3.3% la 30,606.5 puncte (nivel record) (plus 7.2% in 2020), iar indicele S&P 500 a urcat cu 3.7% la 3,756.1 puncte (avans cu 16.3% in 2020) in decembrie.

Totodata, indice pan-european EuroStoxx 600 a urcat cu 2.5% la 399 puncte in decembrie (scadere cu 4% anul trecut).

Indicele regional MSCI Asia Pacific a consemnat un avans de 5.7% la 199.9 puncte in decembrie (plus 17.1% in 2020).

Nu in ultimul rand, in Romania indicele BET a incheiat luna decembrie la 9,805.6 puncte (plus 5.6% raportat la noiembrie, dar ajustare cu 1.7% anul trecut).


Graficul 1. Evolutia indicilor bursieri MSCI

Evolutia indicilor bursieri MSCI reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).