04 mai 2016

Evolutii macro-financiare globale recente

Pe parcursul ultimelor saptamani s-a inregistrat o ameliorare a indicatorilor macro-financiari globali. Aceasta evolutie a fost determinata indeosebi de configuratia politicilor economice in implementare in principalele blocuri economice ale lumii, cu orientare spre sustinerea cererii agregate.

Se noteaza aparitia primelor semnale de stabilizare in economia Chinei, in contextul procesului de tranzitie spre un nou model economic, precum si inflexiunea cotatiilor internationale la petrol.

In Statele Unite (prima economie a lumii) ciclul economic care a demarat in 2010 pare sa fi intrat intr-o faza de consolidare, pe fondul fortelor contradictorii (consum privat vs. cerere externa neta). Estimarile preliminare ale Departamentului Comertului indica o crestere a PIB-ului in T1 cu un ritm trimestrial de 0.5% (dinamica an/an de 1.95%), cea mai slaba performanta din trimestrul I 2014.

In Zona Euro economia continua procesul de relansare, notandu-se rezistenta la provocarile mondiale si regionale. Aceasta evolutie este influentata pozitiv de nivelul minim istoric al costurilor de finantare, cu impact asupra consumului si investitiilor productive. Dinamica trimestriala a PIB a accelerat la 0.6% in T1, conform estimarilor preliminare ale Eurostat (ritm anual in consolidare la 1.6%).

Nu in ultimul rand, in China dinamica indicatorilor PMI din industria prelucratoare si din sectorul de servicii s-a ameliorat la inceputul primaverii. Astfel, indicatorul PMI din industria prelucratoare indica crestere a acestei ramuri pentru a doua luna la rand in aprilie. Totodata, indicatorul PMI Compozit (industrie, servicii) a consemnat in martie cel mai ridicat nivel din aprilie 2015 (50.3 puncte).

In sfera pietelor financiare internationale se observa reducerea aversiunii la risc pe parcursul ultimelor saptamani, evolutie influentata si de dinamica predominant favorabila a rezultatelor financiare raportate de companii pe trimestrul I: indicele Dow Jones a atins recent maximele anului, iar Argentina a lansat cu succes primele emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare internationale dupa falimentul din 2001.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).