06 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Evolutii pe piata monetara in anul pandemic 2020

Declansarea pandemiei COVID-19 a condus la cresterea incertitudinii din sfera economiei reale si la nivelul economiei financiare spre niveluri record si la finalul ciclului economic post-criza.

Dupa incidenta pandemiei s-au implementat masuri fara precedent pentru contracararea crizei sanitare si impactului economic al acesteia.

Spre exemplu, bancile centrale au diminuat ratele de dobanda de referinta spre minime istorice si au implementat masuri neconventionale pentru normalizarea conditiilor din piata financiara si fluidizarea creditarii in economia reala. Astfel, volumul activelor totale ale bancilor centrale din SUA, China si Zona Euro (primele trei blocuri economice ale lumii) a crescut cu peste trei trilioane dolari de la final de februarie pana la sfarsit de 2020.

In acest context, ratele de dobanda din sfera pietei monetare au scazut semnificativ dupa incidenta pandemiei, aspect evidentiat in graficul de mai jos.

In SUA rata de dobanda pe piata monetara pe scadenta trei luni s-a diminuat cu 83.7% intre final de februarie si sfarsit de 2020, la 0.24% (in apropiere de minimele istorice).

In Zona Euro nivelul EURIBOR pe scadenta trei luni s-a ajustat cu 12 puncte baza intre finalul lunii februarie si finele lunii decembrie la -0.55% (minim istoric).

In China SHIBOR la trei luni a scazut cu peste 57% intre final de decembrie 2019 si inceputul lunii aprilie, pana la 1.30%. Indicatorul a initiat insa o tendinta ascendenta in aprilie, sustinuta de succesul Chinei in contracararea pandemiei si de masurile de relaxare a politicii economice, care au determinat intrarea rapida intr-un nou ciclu. Astfel, de la minimul local din 7 aprilie pana la final de 2020 SHIBOR la trei luni s-a majorat cu 111.5%.

In Romania nivelurile ROBOR pe scadentele trei luni si sase luni s-au redus cu 30.7% la 2.03%, respectiv cu 31.4% la 2.10% intre finele lunii februarie si sfarsitul anului 2020, dat fiind ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a implementat o serie de masuri de relaxare monetara: standard (inclusiv reducerea ratei de dobanda de referinta de la 2.50% la 1.50%) si neconventionale (derularea de operatiuni repo pe baze bilaterale).Graficul 1. Rata de dobanda pe piata monetara pe scadenta trei luni (%)

Rata de dobanda pe piata monetara pe scadenta trei luni (procente) reprezentata in grfic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).