21 iulie 2015

Evolutii recente pe bursa din China

Piata de actiuni din China a consemnat scaderi generalizate si o crestere a volatilitatii in ultimele saptamani.

Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de caracteristicile bursei chineze: nivelul redus de dezvoltare (indicele Shanghai Compozit nu este inclus in indicele MSCI pentru pietele emergente); numarul ridicat al investitorilor mici (peste 90 milioane de chinezi sunt investitori activi, contribuind cu 80% la valoarea totala a tranzactiilor bursiere), aspect care contribuie la propagarea mai rapida a euforiei/panicii; majorarea imprumuturilor in marja, acumularea sezoniera de cash si numarul ridicat al IPO-urilor din ultimele luni.

Astfel, indicele Shanghai Compozit a pierdut peste 30% din valoare intre 12 iunie si 8 iulie, intrerupand tendinta ascendenta din ultimii ani (spre exemplu, acest indice a crescut cu 60% de la inceputul anului pana pe 12 iunie).

Autoritatile chineze au reactionat la aceste evolutii, prin masuri menite sa contribuie la restabilirea increderii si evitarea propagarii socului in economia reala si in plan social.

Mentionam faptul ca aceasta corectie pe bursa chineza a avut impact redus pe bursele globale. De asemenea, in urma scaderilor recente, actiunile companiilor listate in China au devenit mai atractive pentru investitori.

Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca aceste evolutii sunt de natura temporara, mai ales daca luam in considerare faptul ca bursa chineza prezinta potential ridicat pe termen lung, sustinut de tranzitia spre un nou model economic si liberalizarea graduala a pietei financiare.

Indici Bursieri

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).