28 mai 2015

Excedent bugetar de 0.85% din PIB în perioada ianuarie-aprilie 2015

Conform datelor publicate recent de Ministerul Finanțelor Publice din execuția bugetară pe primele patru luni ale anului a rezultat un excedent de 6 miliarde lei (echivalentul a 0.85% din PIB). Această evoluție a fost determinată, în principal, de dinamica veniturilor bugetare: +12.1% an/an, la 76 miliarde lei. Cheltuielile publice au crescut cu doar 0.5% an/an, la 70.1 miliarde lei.

Din analiza execuției finanțelor publice în perioada ianuarie-aprilie 2015 se poate observa:

  1. Ameliorarea procesului de colectare și accelerarea economiei au avut impact pozitiv pentru evoluția veniturilor bugetare: încasările la buget din impozitul pe profit, impozitul pe salarii și venit, TVA și alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au consemnat ritmuri anuale de creștere de 9.8% (la 6.2 miliarde RON), 14.2% (la 8.5 miliarde lei), 20% (la 19.7 miliarde lei) și 30.9% (la 0.9 miliarde lei);
  2. Impactul reducerii CAS la angajator cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie 2014 a fost deja absorbit (încasările la buget din contribuțiile de asigurări au scăzut cu doar 0.3% an/an, la 18.5 miliarde lei în primele patru luni din 2015);
  3. Atitudinea prudentă a statului în ceea ce privește cheltuielile, componente investiții publice continuând să fie categoria cea mai sacrificată (declin cu 30.6% an/an, la 2.1 miliarde lei în perioada ianuarie-aprilie). Se evidențiază o consolidare a tendinței de inflexiune a investițiilor statului (creștere cu un ritm lunar de 21.6%, la 748.3 milioane lei în aprilie).

În scenariul macroeconomic central previzionăm un deficit bugetar de sub 2% din PIB pe termen mediu (2015-2017).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).