30 iunie 2015

Excedent bugetar de 0.9% din PIB în perioada ianuarie-mai

Datele comunicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) indică creșterea veniturilor la buget cu 10.8% an/an, la 93.2 miliarde RON în perioada ianuarie-mai 2015. Această evoluție reflectă accelerarea economiei și ameliorarea procesului de colectare.

Astfel, veniturile fiscale au crescut cu 13.5% an/an, la 59 miliarde RON, notându-se dinamica următoarelor componente:

  1. Încasările din TVA au urcat cu 17.5% an/an, la 24.2 miliarde RON;
  2. Veniturile din impozite/taxele pe bunuri și servicii au crescut cu 15.3% an/an, la 37 miliarde RON;
  3. Încasările din impozitul pe salarii și venit s-au majorat cu 15.1% an/an, la 10.8 miliarde RON;
  4. Veniturile din impozitul pe profit au urcat cu 11.4% an/an, la 6.6 miliarde RON.
  5. Încasările din accize au crescut cu 9.8% an/an, la 10 miliarde RON.

Cheltuielile bugetare s-au majorat cu doar 1.4% an/an, la 86.8 miliarde RON, dat fiind că avansul cheltuielilor curente (cu 2.9% an/an, la 84.6 miliarde RON) a fost contrabalansat de declinul investițiilor publice (cu 25.9% an/an, la 2.9 miliarde RON).

Astfel, finanțele publice au prezentat un excedent de 6.3 miliarde RON în primele cinci luni ale anului, reprezentând 0.9% din PIB.

 

venituri bugetare vs cheltuieli

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).