13 septembrie 2016

Excedent de cont curent in intensificare, investitiile straine directe in crestere in iulie

Contul curent al balantei de plati s-a ameliorat in iulie, conform datelor comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR): excedent pentru a doua luna la rand, in volum de 351 milioane EUR (cea mai buna evolutie din martie 2015).

Se evidentiaza cresterea excedentului balantei comerciale cu servicii cu 58.3% luna/luna, la 937 milioane EUR in iulie. De asemenea, balanta veniturilor primare s-a imbunatatit: de la un deficit de 245 milioane EUR in iunie la un excedent de 223 milioane in iulie.

Pe de alta parte, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 779 milioane EUR in iulie, in intensificare cu 27.1% fata de iunie. Totodata, balanta veniturilor secundare s-a deteriorat in iulie: deficit de 34 milioane EUR comparativ cu un excedent de 347 milioane EUR in iunie.

Prin urmare, in primele sapte luni ale anului contul curent al balantei de plati a consemnat un deficit de 2.2 miliarde EUR (aproximativ 1.3% din PIB), in intensificare cu 185.3% an/an. Aceasta evolutie a fost determinata de deteriorarea urmatoarelor componente:

  1. Balanta comerciala cu bunuri – deficit de 4.8 miliarde EUR, in intensificare cu 34.2% an/an, in contextul accelerarii cererii interne;
  2. Balanta veniturilor primare – deficit de 2.8 miliarde EUR, in intensificare cu 8.3% an/an;
  3. Balanta veniturilor secundare – excedent de 1.1 miliarde EUR, in atenuare cu 21.3% an/an.

Pe de alta parte, din comertul international cu servicii a rezultat un excedent de 4.3 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie 2016, in urcare cu 8.8% an/an.

Nu in ultimul rand, statisticile BNR confirma momentul favorabil din sfera investitiilor straine directe. Acestea s-au majorat cu 28.1% an/an la 2.3 miliarde EUR in primele sapte luni din 2016, cu urmatoarea structura: 2.1 miliarde EUR participatii la capital; 279 milioane EUR credite intragrup.

In scenariul central BT ne asteptam la intensificarea deficitului de cont pe termen mediu. Ponderea acestuia in PIB s-ar putea majora de la 1.1% in 2015 la 2.3% in 2016, 2.8% in 2017, respectiv 3.1% in 2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).