09 septembrie 2015

Exporturile si importurile au atins noi maxime istorice in iulie

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) exporturile au crescut cu 5.6% an/an, la 5.04 miliarde EUR, in iulie (nou maxim istoric), evolutie determinata de dinamica componentei comunitare (+7.3% an/an, la 3.63 miliarde EUR).

De asemenea, datele INS indica majorarea importurilor cu 7.3% an/an, la 5.68 miliarde EUR, in iulie (un nou maxim istoric), notandu-se dinamica componentei comunitare (+11.7% an/an, la 4.34 miliarde EUR).

Prin urmare, in primele sapte luni ale anului exporturile au consemnat un avans de 5.9% an/an, la 32.1 miliarde EUR, pe fondul cresterii componentei comunitare (cu 8.4% an/an, la 23.5 miliarde EUR).

Importurile au crescut cu un ritm mai alert, de 7% an/an, la 36 miliarde EUR, in perioada ianuarie – iulie, evolutie determinata de dinamica componentei comunitare (8.9% an/an, la 27.7 miliarde EUR).

Astfel, deficitul balantei comerciale s-a intensificat cu 16.6% an/an, la 3.9 miliarde EUR, in primele sapte luni ale anului.

Printre factorii care au influentat dinamica fluxurilor comerciale internationale in perioada ianuarie-iulie se mentioneaza: relansarea economica din Zona Euro, accelerarea cererii interne in Romania, evolutiile din pietele de materii prime si pietele valutare, provocarile cu care se confrunta economiile emergente (date fiind divergentele de politica monetara pe glob) si sanctiunile UE/Rusia.

In scenariul central ne asteptam ca dinamica anuala a importurilor sa depaseasca ritmul de evolutie a exporturilor in perioada 2015-2017. Altfel spus, previzionam deteriorarea balantei comerciale pe termen mediu.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).