Exporturile si importurile de bunuri in accelerare spre niveluri record in martie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea exporturilor si importurilor de bunuri in martie, fiind inregistrate valori record.

Astfel, exporturile de bunuri au crescut cu 15.9% an/an, la 5.7 miliarde EUR in martie, notându-se dinamica componentei comunitare (16.4% an/an, la 4.4 miliarde EUR), determinata de consolidarea climatului macroeconomic favorabil din Zona Euro si de deprecierea cursului real efectiv al RON. Exporturile de bunuri catre tarile din afara Uniunii Europene au urcat cu 14.2% an/an, la 1.4 miliarde EUR.

Totodata, importurile de bunuri s-au majorat cu 14.8% an/an, la 6.8 miliarde EUR in martie, pe fondul redinamizarii investitiilor productive si dinamicii favorabile din sfera consumului. Importurile din tarile Uniunii Europene au urcat cu 13.4% an/an, la 5.2 miliarde EUR, iar cele din statele extra-comunitare au crescut cu 19.6% an/an, la 1.6 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 9.5% an/an, la 1.1 miliarde EUR in luna martie, evolutie determinata de deteriorarea componentei extra-comunitare (cu 67% an/an, la un deficit de 0.2 miliarde EUR). Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu bunuri cu tarile Uniunii Europene s-a ajustat cu 0.1% an/an, la 0.8 miliarde EUR.

Astfel, in primul trimestru din 2017 exporturile de bunuri au urcat cu 11.5% an/an, la 15.5 miliarde EUR, evolutie sustinuta de semnalele de accelerare din economia mondiala, de consolidarea ciclului economic post-criza in Zona Euro (principalul partener economic) si de deprecierea cursului real efectiv al RON.

Importurile de bunuri au crescut cu 12.4% an/an, la 17.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-martie, pe fondul redinamizarii investitiilor, climatului pozitiv din sfera consumului si majorarii importurilor de combustibili minerali (dat fiind climatul meteorologic dificil).

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 18.5% an/an, la 2.3 miliarde EUR in trimestrul I, evolutie determinata de deteriorarea componentei extra-comunitare.

Conform scenariului macroeconomic BT exporturile totale ar putea accelera de la 8.3% an/an in 2016, la 8.7% an/an in 2017. Pe de alta parte, previzionam decelerarea importurilor totale, de la 9.8% an/an in 2016 la 9.2% an/an in 2017.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).