09 ianuarie 2017

Exporturile si importurile de bunuri la maxime istorice in 2016

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) exporturile si importurile de bunuri au accelerat in noiembrie 2016 (spre maxime istorice). Aceasta evolutie a fost determinata de redinamizarea fluxurilor comerciale cu tarile membre ale Uniunii Europene, sub influenta procesului de relansare economica europeana, accelerarii cererii interne, deprecierii monedei nationale, nivelului minim al costurilor de finantare si optimismului din pietele financiare.

Exporturile de bunuri au urcat cu 11.7% an/an la 5.3 miliarde EUR in noiembrie. Se evidentiaza avansul exporturilor comunitare cu 12.9% an/an, la 4.1 miliarde EUR. De asemenea, componenta extra-comunitara a crescut cu 7.9% an/an, la 1.2 miliarde EUR.

Importurile de bunuri s-au majorat cu 11.6% an/an, la 6.2 miliarde EUR in noiembrie: componenta comunitara a crescut cu 7.8% an/an, la 4.7 miliarde EUR, iar importurile extra-comunitare au urcat cu 26.4% an/an, la 1.4 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 10.9% an/an, la 866 milioane EUR in noiembrie. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de intensificarea deficitului din relatiile comerciale cu tarile din afara Uniunii Europene: 188 milioane EUR, maximul din mai 2012 (in noiembrie 2015 s-a inregistrat un excedent de 19 milioane EUR). Pe de alta parte, deficitul din comertul cu bunuri cu tarile UE s-a ajustat cu 15.2% an/an, la 677 milioane EUR.

Prin urmare, in perioada ianuarie-noiembrie 2016 exporturile de bunuri au urcat cu 4.8% an/an, la 53.1 miliarde EUR. Cresterea componentei comunitare cu 6.7% an/an (la 40 miliarde EUR) a contrabalansat scaderea segmentului extra-comunitar cu 0.8% an/an (la 13.1 miliarde EUR).

Importurile de bunuri s-au majorat cu un ritm mai puternic decât exporturile, 6.9% an/an, la 61.8 miliarde EUR in intervalul ianuarie-noiembrie 2016: segmentul comunitar a crescut cu 7% an/an, la 47.8 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara urcat cu 6.6% an/an, la 14 miliarde EUR.

Astfel, balanta comerciala cu bunuri a inregistrat un deficit de 8.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-noiembrie 2016, in intensificare cu 21.9% an/an.

Pe relatiile comerciale cu bunuri cu tarile UE deficitul s-a adâncit cu 8.4%, la 7.8 miliarde EUR. Din relatiile comerciale cu tarile extra-comunitare a rezultat un deficit de 985.8 milioane EUR, in intensificare de la un deficit de 14.7 milioane EUR in perioada similara din 2015.

Printre factorii care au influentat comertul international cu bunuri in intervalul ianuarie-noiembrie 2016 mentionam: relansarea economica europeana si deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale (in medie cu 1.8% an/an), cu implicatii pozitive pentru exporturi; accelerarea cererii interne, cu impact pentru importuri.

Pe termen mediu ne asteptam la convergenta dinamicii anuale a exporturilor si importurilor totale (bunuri si servicii): dinamici medii anuale de 5.9%, respectiv 6% in intervalul 2017-2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).