17 decembrie 2015

FED a demarat un nou ciclu monetar

La ultima sedinta de politica monetara din 2015 Rezerva Federala (FED) (banca centrala din SUA) a hotarat majorarea ratei de dobanda de referinta (pentru prima oara din 2006) cu 25 puncte baza la 0.25%-0.50%, punand astfel punct perioadei banilor ieftini (decembrie 2008 – decembrie 2015).

Aceasta decizie (semnalata insistent in ultima perioada) constituie debutul unui nou ciclu monetar in Statele Unite (si in economia mondiala) si a fost determinata de perspectivele de evolutie a PIB-ului la un ritm peste potential si de convergenta a preturilor de consum catre nivelul de 2% an/an pe termen mediu in prima economie a lumii.

Aceste perspective sunt sustinute si de evolutiile recente din economia SUA, care prezinta rezistenta la provocarile recente din tarile emergente si in dezvoltare. La finalul lunii noiembrie numarul de locuri de munca era cu 4.5 milioane peste nivelul de dinainte de criza, iar rata somajului se situa la 5% (minimul din 2008). Totodata, in ultimele trimestre dinamica venitului real disponibil al populatiei a depasit constant ritmul de evolutie a cheltuielilor de consum (date ajustate cu dinamica preturilor). Nu in ultimul rand, decalajul intre inflatia core si inflatia totala s-a intensificat, evolutie care exprima faptul ca dinamica preturilor de consum va accelera semnificativ odata cu inflexiunea cotatiilor internationale la titei si alte bunuri (probabilitatea acestui eveniment fiind in crestere dupa scaderile severe din ultimele luni).

De altfel, FED a revizuit scenariul macro-econometric central, majorand prognoza privind dinamica PIB-ului in 2016 (de la 2.3% la 2.4%) si mentinand previziunile de crestere economica in 2017 (la 2.2%) si 2018 (la 2%). Revizuirea in sus a previziunilor pe PIB a determinat reducerea prognozelor privind rata medie a somajului in perioada 2016-2018, de la 4.8% la 4.7%. In acest scenariu FED estimeaza dinamica anuala a PIB potential la 2% si nivelul structural al ratei somajului la 4.9%.

Pe de alta parte, FED a redus marginal previziunea de inflatie pe 2016 (de la 1.7% an/an, la 1.6% an/an) si a semnalat ca este pregatita sa majoreze rata de dobanda de politica monetara cu cate un punct procentual in 2016, 2017 si 2018 (estimand nivelul neutral pe termen mediu-lung la 3.5%).

In discursul de la conferinta de presa d-na J. Yellen (Presedinte al FED) a accentuat increderea bancii centrale in performanta viitoare a economiei SUA, sustinuta de climatul favorabil din piata fortei de munca si de perspectivele de inflexiune a cotatiilor internationale la titei, intr-un context caracterizat prin distributia echilibrata a factorilor de risc.

Totodata, d-na Yellen a reiterat ca politica monetara se mentine relaxata (rata de dobanda de referinta este inca cu mult sub nivelul neutral).

Nu in ultimul rand, Presedintele FED a subliniat ca nu exista un calendar prestabilit pentru acest nou ciclu monetar (urmatoarele decizii de majorare fiind dependente de evolutia climatului si perspectivelor macro-financiare) si a semnalat increderea ca banca centrala nu va fi nevoita sa renunte la acest ciclu monetar.

In acest context, reactia, per ansamblu, a pietelor financiare a fost pozitiva, indicele bursier Dow Jones incheind sedinta de tranzactionare din 16 decembrie cu o crestere de 1.3%. 

Consideram ca prin demararea unui nou ciclu monetar se va majora viteza de circulatie a banilor in Statele Unite (aflata la minime istorice in prezent, dupa cum se poate nota in ultimul grafic), ceea ce va conduce la accelerarea investitiilor si consumului privat in trimestrele urmatoare in SUA (si economia mondiala, dat fiind rolul motor al economiei americane), cu implicatii pe piata financiara (majorarea costurilor de finantare).

In scenariul macro-econometric central ne asteptam la accelerarea economiei SUA in 2016-2017 (ritmuri de 2.9%, respectiv 3.1%), prin consum privat si investitii productive (ritmuri medii anuale de 3.2%, respectiv 5.6%).

In ceea ce priveste pietele financiare, majorarea costului de finantare va contribui la o selectie mai atenta a oportunitatilor investitionale, dar si un accent mai mare acordat laturii calitative a politicilor economice in implementare pe mapamond (mai ales in economiile emergente, inclusiv Romania).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).