30 iulie 2015

FED ar putea majora rata de dobanda, cel mai devreme, in septembrie

La a cincea sedinta de politica monetara din 2015 banca centrala din Statele Unite (Rezerva Federala - FED) a mentinut rata de dobanda de referinta nivelul minim istoric (0%-0.25%). Totodata, FED a decis continuarea politicii de reinvestire a sumelor rezultate din investitiile in active (efectuate in cadrul programelor de relaxare monetara neconventionala din ultimii ani). Aceste decizii au fost in linie cu estimarile pietelor financiare internationale.

Pe de alta parte, FED a semnalat ca este pregatita sa demareze procesul de normalizare a ratei de dobanda de politica monetara (nefiind exclus ca prima decizie de majorare sa fie consemnata chiar la sedinta urmatoare, programata in septembrie).

Conform Comunicatului sedintei din 28-29 iulie, decizia privind cresterea ratei de dobanda de referinta pare mai dependenta de inflexiunea inflatiei, decat de dinamica pietei fortei de munca (data fiind dinamica solida a generarii de locuri de munca din ultima perioada).

In scenariul central BT previzionam pentru SUA accelerare economica graduala (ritmuri anuale de 2.6% in 2015, 2.9% in 2016), cu impact pozitiv pentru piata fortei de munca (scaderea ratei somajului la un nivel mediu anual de 4.7% in 2016) si inflexiunea inflatiei la jumatatea anului curent (urmata de accelerare graduala (la peste 0.7% an/an in decembrie 2015)). In acest context, consideram ca este foarte ridicata probabilitatea ca FED sa demareze procesul de normalizare a ratei de dobanda de politica monetara pana la finalul anului 2015.

 

Politica monetara SUA

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).