21 septembrie 2015

FED semnaleaza varful ciclului economic si amana temporar ciclul monetar

La a sasea sedinta de politica monetara din 2015 Comitetul de Politica Monetara din Statele Unite a mentinut rata de dobanda de referinta la (0-0.25% - nivel minim istoric la care se situeaza din decembrie 2008) si politica de reinvestire a sumelor rezultate din investitiile derulate in cadrul programelor monetare neconventionale din ultimii ani.

Pe de alta parte, FED a revizuit scenariul macroeconomic central de previziune pentru economia americana pentru perioada 2015-2017 si a lansat primele prognoze pentru 2018. Conform scenariului actualizat, dinamica anuala a PIB va accelera de la 2.1% in 2015 la 2.3% in 2016, urmand sa decelereze gradual ulterior, la 2.2% in 2017, respectiv 2% in 2018. In acest scenariu rata medie anuala a somajului se va reduce de la 5% in 2015, la 4.8% in 2016-2018, iar inflatia va accelera gradual, de la 0.4% in 2015 la 1.7% in 2016, 1.9% in 2017, respectiv 2% in 2018.   

Nu in ultimul rand, Comunicatul sedintei si declaratiile d-nei Yellen de la Conferinta de presa lasa deschisa posibilitatea demararii ciclului de majorare a ratei de dobanda de referinta pana la finalul anului curent (mai sunt programate doua sedinte, una in octombrie si una in decembrie).

Analizand semnalele FED se poate spune ca banca centrala din Statele Unite a amanat temporar startul procesului de majorare a ratei de dobanda de referinta, aceasta decizie fiind justificata de Comitetul de Politica Monetara prin evolutiile macro-financiare globale recente (turbulentele financiare, decelerarea economiilor BRICS), aprecierea dolarului si nivelul redus al inflatiei.

Noile previziuni macroeconomice ale FED (conform carora economia ar putea atinge varful ciclului economic in trimestrele urmatoare) coroborate cu discursul d-nei Yellen (Presedintele institutiei) semnaleaza faptul ca startul ciclului de majorare a ratei de dobanda de referinta in SUA este iminent.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).