08 martie 2016

Fiscalizare mai activa, accentul pe investitii publice in ianuarie

Statisticile comunicate recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP) indica cresterea veniturilor la buget cu 11.1% an/an, la 20.4 miliarde RON in luna ianuarie anul curent. Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea economiei (confirmata de dinamica vanzarilor din comertul cu amanuntul si de datele din piata fortei de munca) si de imbunatatirea procesului de fiscalizare: veniturile fiscale s-au majorat cu 13.8% an/an, la 13.3 miliarde RON.

Se noteaza dinamica incasarilor din TVA, accize si impozitul de profit, cu ritmuri de crestere an/an de 17% (la 7 miliarde RON), 19.2% (la 2.5 miliarde RON) si 48% (la 452.8 milioane RON).

Totodata, cresterea salariilor (publice si private) a condus la majorarea incasarilor din contributii de asigurari, cu 11.1% an/an, la 5.1 miliarde RON in ianuarie.  

Cheltuielile publice au consemnat un avans de 8.7% an/an, la 15.6 miliarde RON, notandu-se accentul pe investitii (avans cu 18.6% an/an, la 315.1 milioane RON).  

In sfera cheltuielilor curente (in urcare cu 5.9% la 15.3 miliarde RON) cresterea costurilor cu personal (cu 26% an/an, la 4.8 miliarde RON) (determinata de majorarea salariilor publice la final de 2015) si dobanzi (cu 17.8% an/an, la 1 miliard RON) a fost partial compensata de scaderea costurilor cu transferuri (cu 1.3% an/an, la 7.3 miliarde RON), subventii (cu 3.1% an/an, la 297.7 milioane RON) si bunuri si servicii (cu 8.4% an/an, la 1.96 miliarde RON).

Prin urmare, excedentul bugetar s-a intensificat cu 19.9% an/an, la 4.7 miliarde RON in ianuarie (reprezentand 0.63% din PIB).

Conform scenariului macro-econometric central BT finantele publice ar putea inregistra un deficit de 2.3% din PIB in 2016 (in intensificare de la 1.5% din PIB in 2015, dar sub nivelul estimat de Guvern, de 2.9% din PIB), dat fiind ca ne asteptam ca accelerarea economiei si ameliorarea executiei bugetare (fiscalizarea mai activa, accentul pe investitii) sa contrabalanseze impactul reducerii TVA si majorarii salariilor publice.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).