10 decembrie 2015

Fluxurile comerciale Romania – UE la maxime istorice in octombrie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) exporturile au crescut cu 1.2% an/an, la 4.99 miliarde EUR in octombrie (in convergenta catre nivelul maxim istoric inregistrat in iulie (5.04 miliarde EUR)).

Se noteaza dinamica exporturilor catre tarile membre ale Uniunii Europene, cu un avans de 7.8% an/an, la 3.85 miliarde EUR (maxim istoric). La polul opus, exporturile extra-comunitare s-au diminuat cu 16.3% an/an, la 1.14 miliarde EUR.

Importurile totale au consemnat un avans de 6.7% an/an, la 5.87 miliarde EUR (maxim istoric), ca urmare a majorarii componentei comunitare cu 10% an/an, la 4.63 miliarde EUR (nivel maxim istoric). Pe de alta parte, importurile din tarile din afara Uniunii Europene s-au redus cu 3.9% an/an, la 1.24 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 879 milioane EUR in octombrie (nivelul maxim din ultimii trei ani), in intensificare cu 54.9% an/an.

In perioada ianuarie-octombrie 2015 exporturile s-au majorat cu 4.3% an/an, la 45.9 miliarde EUR. Se noteaza cresterea vanzarilor catre tarile UE cu 8.5% an/an, la 33.9 miliarde EUR, evolutie determinata de relansarea economica europeana si de deprecierea cursului real efectiv al RON (cu 3.6% an/an). Pe de alta parte, exporturile extra-comunitare au scazut cu 5.7% an/an, la 12 miliarde EUR.  

Importurile au crescut cu 7.1% an/an, la 52.3 miliarde RON, evolutie determinata de relansarea investitiilor productive si consolidarea consumului privat pe plan intern. Importurile din tarile UE au consemnat un avans de 9.6% an/an, la 40.3 miliarde EUR. Pe de alta parte, componenta extra-comunitara a scazut cu 0.5% an/an, la 12 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale s-a accentuat cu 31.6% an/an, la 6.4 miliarde EUR. In relatiile comerciale cu tarile UE deficitul s-a intensificat cu 15.8% an/an, la 6.4 miliarde EUR. Din fluxurile comerciale cu tarile din afara Uniunii Europene s-a consemnat un deficit de 31 milioane EUR (dupa excedentul de 639 milioane EUR din perioada ianuarie-octombrie 2014).

Subliniem faptul ca dinamica fluxurilor comerciale internationale pe parcursul anului curent a fost influentata si de factori precum: inflexiunea investitiilor straine directe (cu impact pozitiv pentru exporturile Romaniei); evolutiile din pietele internationale de materii prime si scaderea consumului intern de gaze naturale; provocarile din tarile emergente, in contextul divergentelor de politica monetara (FED vs. BCE); tensiunile geo-politice regionale si sanctiunile reciproce UE/NATO – Rusia.

In scenariul central BT previzionam ca exporturile Romaniei ar putea creste cu un ritm mediu anual de 7.2% in intervalul 2015-2018. In aceasta perioada importurile s-ar putea majora cu o dinamica medie anuala de 8.9%.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).